Stad overweegt klacht tegen kattengooiende filmcrew

Antwerps schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers (N-VA) overweegt vanuit de stad een klacht in te dienen tegen het Franse productiehuis Regards Productions dat donderdag filmopnames maakte in het Antwerpse stadhuis. Tijdens de opnames werden levende katten meermaals metershoog en al tollend de lucht in gegooid, waarna ze onzacht neerkwamen op de trappen van de inkomhal.

jrosquin

Bungeneers zat naar eigen zeggen met zijn partijvoorzitter Bart De Wever te vergaderen in het stadhuis, toen hij het gejank van de katten hoorde. "Tot mijn grote ontzetting stelden we vast dat er in het stadhuis katten werden mishandeld in de naam van de kunst", aldus Bungeneers. Uiteindelijk hielden de filmmakers na enige tijd op, na protest van hun eigen technici.

Gedragscode geschonden

Volgens de schepen heeft het productiehuis de gedragscode van de stad geschonden door in de aanvraag voor de opnames met geen woord te reppen over het gebruik van de katten. "Die stelt duidelijk dat het gebruik van dieren enkel bij uitzondering wordt toegestaan na advies van de stedelijke dienst en adviesraad voor dierenwelzijn", klinkt het. Bungeneers heeft aan de juridische dienst van de stad gevraagd te onderzoeken of het productiehuis juridisch vervolgd kan worden.

Dierenrechtenorganisatie GAIA hoopt dan weer dat verhinderd kan worden dat de beelden ook effectief in de film over het werk van kunstenaar Jan Fabre worden gebruikt. GAIA is er bovendien niet over te spreken dat Fabre zelf op het gebeuren toekeek, en wil een klacht indienen wegens dierenmishandeling.

Surf naar Stad betreurt gooien met katten in stadhuis Lees ook: de Facebookgroep en ook: Katten krijsen in het stadhuis

Bekijk het filmpje:

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio