Limburgse burgemeesters vergaderen over Ford-dossier

Op uitnodiging van gouverneur Herman Reynders hebben de Limburgse burgemeesters vrijdagvoormiddag vergaderd over de aanpak van het Ford-dossier. "De teneur was dat we met één stem al onze wensen en grieven aan de hogere overheden moeten voorleggen", zegt gedeputeerde Jean-Paul Peuskens namens het provinciebestuur.

awillems

Gouverneur Reynders vindt het belangrijk dat alle Limburgse gemeenten aan één koord trekken om de gevolgen van de sluiting van Ford Genk zo goed mogelijk op te vangen. Vandaar dat alle burgemeesters werden samengeroepen om enkele afspraken te maken.

Ondanks het feit dat de uitnodiging slechts één dag op voorhand arriveerde, daagden 35 van de 44 burgemeesters op. Ook gedeputeerde Jean-Paul Peuskens was aanwezig: "De boodschap was vooral dat we met één stem moeten spreken naar de Vlaamse, federale en Europese overheden", aldus de gedeputeerde. "Door gestructureerd acties te ondernemen kunnen we het rendement en de impact verhogen."

Wim Dries, burgemeester van Genk, legde zijn collega's enkele cijfergegevens voor, waaruit bleek dat de situatie bij Ford alle Limburgse gemeenten treft. Hij vroeg zijn ambtsgenoten om een bezoekje te brengen aan de bedrijfspoorten bij Ford, om zo hun getroffen inwoners te steunen.

De burgemeesters legden meteen ook enkele suggesties op tafel. "Vooral het stimuleren van kmo's en lokaal verankerde bedrijven is voor velen een prioriteit", zo vat Peuskens het samen. "Sectoren die niet delokaliseerbaar zijn, zoals het toerisme, verdienen bijvoorbeeld meer aandacht. Hier liggen nog kansen om duizenden extra jobs te creëren."

Belga

Foto: Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER