N-VA begraaft discussie over wie grootste is

N-VA begraaft discussie over wie grootste is

N-VA begraaft discussie over wie grootste is

Print
Antwerpen - Na wat gekibbel over wie nu de grootste is, is er toch al op dat vlak duidelijkheid in het district Antwerpen. N-VA buigt met haar negen zetels voor de Stadspartij. Die laatste behaalde net één zetel meer. Zij leiden dus de coalitiegesprekken.
In het district Antwerpen woedde sinds de verkiezingen onenigheid over wie de grootste is: de Stadslijst, dan wel N-VA. CD&V en sp.a trokken samen naar de kiezer en haalden zo 29,6 procent van de stemmen binnen. Goed voor tien zetels. N-VA wist op districtsniveau in de stad 26 procent van de kiezers voor zich te winnen, wat overeenkomt met negen van de 33 te verdelen zetels.

Zolang tien meer dan negen is, kan er toch onmogelijk onduidelijkheid zijn over wie de grootste is? "Akkoord, maar de Stadslijst bestaat uit twee fracties. Sp.a behaalde acht zetels, CD& V twee. Beide fracties zijn kleiner dan N-VA", redeneert Zuhal Demir (N-VA, foto). "En dus is N-VA ook in het district Antwerpen de grootste." Om die reden vonden ze ook dat het aan hen was om coalitiegesprekken in te richten.

Intussen zijn ze daar op teruggekomen. "Wij werden uitgenodigd door de Stadspartij en hebben een gesprek gehad", zegt Zuhal Demir. "Wij wachten verder af. In tegenstellling tot wat we eerst zeiden, zijn we verder geen gesprekken aan het voeren met mogelijke coalitiepartners."

De Stadslijst voert momenteel gesprekken met de mogelijke coalitiepartners. ""We spraken reeds Groen, N-VA en Open Vld", zegt huidig districtsburgemeester Chris Anseeuw (sp.a). "Als laatste gesprekspartner komt PvdA+ aan de beurt. Met hen moeten we nog een datum prikken."

Een coalitie met PvdA+ is dus niet uitgesloten? (lange stilte) "Het is veel te vroeg om daar al iets over te zeggen. Ik moet hen nog spreken", zegt Anseeuw met twijfel in de stem.

RUAE
Foto Dirk Kerstens
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio