T.I.M. legt besparingsvoorstel voor aan nieuwe meerderheid

T.I.M. legt besparingsvoorstel voor aan nieuwe meerderheid

T.I.M. legt besparingsvoorstel voor aan nieuwe meerderheid

Print
Turnhout - De nieuwe oppositiepartij T.I.M. heeft een concreet besparingsvoorstel voorgelegd aan de nieuwe bestuursploeg: een schepen minder én minder commissievergaderingen.
De partij was naar eigen zeggen al vanaf de opstart zes maanden geleden bezig met het opstellen van een plan om goedkoper en efficiënter te besturen. Nu de partij niet tot in de meerderheid is geraakt, stuurt het de nota naar de nieuwe bestuursploeg in de hoop dat ze de voorstellen van T.I.M. minstens wil overwegen.

College en voorzitter gemeenteraad De voorzitter van het OCMW maakt vanaf 2013 officieel deel uit van het schepencollege. T.I.M. wil echter dat het aantal 'schepenmandaten' op 8 blijft waardoor er concreet één schepen minder zou zijn. Vanaf 2018 is dat overigens een wettelijke verplichting. De voorzitter van de gemeenteraad heeft nu in principe recht op een dubbele zitpenning, maar ook dat wil de partij afschaffen.

Commissies Voorafgaand aan de gemeenteraad worden er telkens vijf commissievergaderingen georganiseerd waarop per commissie de agendapunten en andere zaken per beleidsdomein openbaar worden besproken. T.I.M. wil dat aantal beperken tot drie wat een besparing zou betekenen van ongeveer 40.000 euro. In de plaats van de verdwenen commissies zou er wel een niet-betaalde werkgroep samengesteld worden die het eerste jaar zich moet richten op de nieuwe gemeenteraadsleden om hen de werking van heel de stad uit te leggen. In een tweede fase zouden in die werkgroep grote projecten opgevolgd kunnen worden.

Gemeenteraad De partij wil verder ook dat de agenda van de gemeenteraad veertien dagen op voorhand wordt opgesteld zodat de raadsleden meer tijd hebben om dossiers voor te bereiden. Ook inwoners zouden meer vragen moeten kunnen stellen op de gemeenteraad al zouden daarvoor wel de nodige criteria moeten vastgelegd worden.

Lees hier het voorstel van T.I.M.

Toon Verheijen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio