Eiken en beuken Hidrodoedreef worden vervangen door linden

Print
Herentals -

De dreef achter Hidrodoe is in slechte staat en betekent een potentieel gevaar voor wandelaars omwille van dode takken. Dat is in 2010 vastgesteld door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de bosbeheerder. De bomen zijn eigendom van het OCMW, dat ze wil kappen.
Maar daartegen rees protest door de werkgroep Peertsbos, die een kaalslag van de dreef wilde voorkomen en voorstelde alleen de zieke exemplaren te kappen en dode takken weg te snoeien.

Maar het OCMW besliste nu toch om alle bomen te vellen: snoeien is te duur. Eerst wordt het deel gekapt dat het dichtst bij Hidrodoe ligt, dus tussen de Fermerijloop en Hidrodoe. Dit deel van de dreef bestaat uit 37 Amerikaanse eiken en vier beuken.

Volgend plantseizoen wordt dit deel dan opnieuw aangeplant. Het ANB adviseert om de huidige bomen te vervangen door lindebomen omdat ze zorgen voor een goede bladhumus, hun hergroeipercentage hoog ligt, ze vrij snel groeien en zorgen voor een verhoging van de biodiversiteit, o.a. als nectarplant voor bijen. De nieuwe bomen zullen een stamomtrek hebben van 20 tot 25 cm en minimum 3 à 4 meter hoog zijn.

In 2017 wordt het tweede deel van de dreef (tussen de Fermijloop en de Fluxysleiding) gekapt. "Indien in het voorjaar 2018 ook dit deel kan aangeplant worden met lindebomen kan zich op termijn een mooie en waardevolle nieuwe dreef ontwikkelen met uniforme bomen", laat OCMW-voorzitter Fons Michiels weten.
Marc HELSE
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio