Dossier Ford Genk

70-tal militanten houdt de wacht

70-tal militanten houdt de wacht

70-tal militanten houdt de wacht

Print
Aan de poort van Ford Genk is de avond inmiddels gevallen. Een 70-tal militanten houdt er de wacht nu de hoofafgevaardigden en secretarissen van de vijf vakbonden (ACV-Metea, ABVV-Metaal, ACLVB, LBC, BBTK) overleg houden in Hasselt.

Vele werknemers zijn inmiddels huiswaarts gekeerd. Een 70-militanten en werknemers is rond 18.40 uur nog aanwezig. Nieuwe paletten worden aangerukt om het vuur te voeden in het carcas van de Ford S-Max die eerder in brand gestoken werd. De mensen warmen zich op aan een soepje en de pizza's zijn aangerukt.

Normaliter krijgen de aanwezigen nog feedback van de vakbondsleiders die om 18.30 uur een vergadering startten in Hasselt om de violen te stemmen over de strategie in de komende dagen.

Aan de poort is de permanentie verzekerd. Bij de drie vakbondskleuren zijn beurtrollen opgesteld. Bij velen luidt het dat ze hier nog weken zullen staan.

De fabriek ligt momenteel stil wegens tijdelijke werkloosheid. De enige productiedagen die nog voorzien zijn dit jaar vallen op 13, 14 en 15 november en de volledige laatste week van november. Maar het lijkt zo goed als uitgesloten dat er die dagen een Ford van de band rolt.

De verontwaardiging is niet minder dan daags voordien. "Ze zeggen altijd dat het om 10.000 jobs gaat. Maar daarachter zitten ook 10.000 gezinnen. Daar zijn veel drama's bij", dixit ACLVB-hoofdafgevaardigde Mario Versavel. "De impact van wat hier gaat gebeuren, velen staan daar niet bij stil."

Foto AFP