Dossier Ford Genk

"Sluiting Ford Genk niet meteen toewijzen aan Belgische nadelen"

Sluiting Ford Genk niet meteen toewijzen aan Belgische nadelen

"Sluiting Ford Genk niet meteen toewijzen aan Belgische nadelen"

Print
Unizo-topman Karel Van Eetvelt haalt in een open brief uit naar de snelle reacties op de sluiting van de Ford-fabriek in Genk. "Het blijft me verbazen hoe supersnel sommigen een analyse kunnen maken onder meer over de oorzaken en de remedies om dergelijk drama te voorkomen", zegt hij.

"Uiteraard blijft de hoge loonkost een gigantisch probleem voor veel van onze (productie)bedrijven. Uiteraard blijft, zeker in crisistijden, ons huidig en uniek automatisch indexmechanisme hierbij een versterkende negatieve factor. Uiteraard is onze stroeve arbeidsreglementering een strop rond de nek van veelbedrijven én van veel gemotiveerde werknemers", gaat Van Eetvelt verder.

"Maar laat er nu juist voor een bedrijf als Ford Genk voor vele van deze 'problemen' een ad hoc-oplossing uitgewerkt zijn met de actieve medewerking van de Ford-vakbonden en de betrokken overheden, zij het onder druk van de markt", vervolgt de Unizo-topman. "Tienduizenden kmo's zijn daar terecht jaloers op."

De beslissing voor de sluiting van de fabriek vooral toewijzen aan de typisch Belgische nadelen, is voor Van Eetvelt "de bocht iets te snel nemen". "Volop inzetten op de toekomststrategie van de nog aanwezige productiebedrijven, daar gaat het echt om", stelt hij. De loonkost moet daarom omlaag, vindt de topman van de werkgeversorganisatie.

"Waarom hebben wij geen werk gemaakt van een Vlaamse of Belgische strategie om de auto's van de toekomst, de milieuvriendelijke auto's, in eigen land te ontwikkelen? Je kan bezwaarlijk zeggen dat de knowhow niet aanwezig is", analiseert Van Eetvelt.

Van Eetvelt vraagt zich tot slot af "wat ons drijft om toch maar altijd en vaak uitsluitend die negatieve boodschap te brengen". Unizo doet er volgens hem alles aan om negatieve of waarschuwende boodschappen "zoveel als mogelijk te koppelen aan concrete voorstellen of eigen oplossingen".

Foto Photo News