Spektakel op de Schelde

Spektakel op de Schelde

Spektakel op de Schelde

Print
Zwijndrecht - Pantserwagens op de E17 en de expresweg, zodiacs vol commando's op de Schelde. Automobilisten of schippers konden er donderdag niet naast kijken: het 11de Geniebataljon uit Burcht is reeds heel de week en nog tot vrijdagnamiddag op manoeuvre.

Met zijn eerste grootschalig manoeuvre in jaren op 'burgerterrein' wil het gespecialiseerde bataljon uit Burcht in de eerste plaats zijn band met het land tonen. En tegelijk uiteraard zijn capaciteiten oefenen. Donderdag was de topdag met een bezoek van minister van Defensie Pieter De Crem en een hele rist hoge militairen, politiediensten en lokale politici die de oefening 'Clean River' wilden zien en meteen van dichtbij volgen wat het 11de zoal kan.

Spectaculair was het alleszins. Na o.m. een operatie van special forces eerder deze week in de Antwerpse ruien, rukte donderdagochtend een kolonne pantserwagens uit om zich, onder begeleiding van militaire politie, door de ochtendspits te murwen op weg naar het Fort St. Marie in Zwijndrecht, normaliter de school Cenflumarin voor de binnenvaart.

De compagnie commando's-gevechtsduikers van Burcht toonde er wat zij kan. Achter het oefenschip van de Cenflumarin-school - voor de gelegenheid een verdacht schip - doken plots duikers op met waterdichte wapens. Commando's klommen aan boord en schakelden het verzet uit. Nog in het fort werd met Nederlandse Genie-militairen en een speurhond geoefend hoe bermbommen - bv. in Afghanistan - dienen uitgeschakeld te worden.

Als apotheose voerde het 11de even later bij de dijk naast Liefkenshoek een stormlanding uit om er landgenoten - heel het gezelschap - te evacueren. Onder een loodgrijze hemel scheurden de zodiac-bootjes even later in hoog opspattende golven over de Schelde. De 'geredden' werden een kwartiertje later veilig afgeleverd in het binnenhaventje van Dredging in Zwijndrecht.

PAUL VERBRAEKEN
FOTO'S JORIS HERREGODS

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio