Dossier Ford Genk

Odell: "Sluiting is het juiste om te doen"

Odell: Sluiting is het juiste om te doen

Odell: "Sluiting is het juiste om te doen"

Print
De top van autobouwer Ford verwacht dat de consultatiefase met de vakbonden in Genk zo'n vier tot zes maanden in beslag zal nemen. Dat zei de Europese Ford-topman Stephen Odell op een telefonische briefing over het herstructureringsplan dat de autobouwer in Europa wil doorvoeren.

Wat gebeurt er als de vakbonden de plannen niet goedkeuren, vroeg een analist aan de Ford-top. Odell verwees naar de procedure die doorlopen moet worden. Hij verwacht de consultatiefase af te ronden in vier tot zes maanden, al is dat volgens hem moeilijk te bepalen. Odell zei dat de Genkse fabriek sluiten "het juiste is om te doen".

De top van Ford verklaarde ook dat de kost om de drie fabrieken -Genk, Southampton en Dagenham- dicht te doen, in het vierde kwartaal op 100 miljoen dollar (77 miljoen euro) zal uitkomen. De kosten zullen over twee jaar en een kwart verspreid liggen.

Eerder op de dag verklaarde het bedrijf al dat het zich dit jaar verwacht aan een verlies van ruim 1,5 miljard dollar in Europa, terwijl eerder sprake was van ruim 1 miljard dollar. De herstructurering moet leiden tot een jaarlijkse besparing van 450 tot 500 miljoen dollar (346 tot 385 miljoen euro).

Zal dit plan voldoende zijn, wierp een vraagsteller op. "Wat we doen is gepast in de huidige realiteit", luidde het antwoord. De Ford-toplui legden voorts uit dat de sluitingen in België en Groot-Brittannië niet op dezelfde dag werden aangekondigd "uit respect voor de betrokkenen".

Lees ook: Ford sluit twee fabrieken in Engeland

Foto Reuters