VB: "Snel Belgwet wordt soepel Belgwet"

VB: Snel Belgwet wordt soepel Belgwet

VB: "Snel Belgwet wordt soepel Belgwet"

Print
Het Vlaams Belang zal zich straks onthouden bij de stemming over de hervorming van de snel Belgwet. "Too little, too late. Een stap in de goede richting, maar het blijft een soepel Belgwet", aldus Bert Schoofs.

Volgens Schoofs was het aanvankelijke voorstel van Carina Van Cauter (Open Vld) "een flinke stap in de goede richting, maar werd het nadien te veel uitgehold". Hij verduidelijkte samen met Filip De Man de visie van extreem-rechts.

Voor het VB kan het niet dat de dubbele nationaliteit blijft bestaan: "Iedereen moet kiezen en België moet druk uitoefenen op Turkije en Marokko zodat hun burgers hun nationaliteit kunnen verliezen." Schoofs hekelde ook dat met de nieuwe wet nog altijd "veroordeelde verkrachters, pedofielen, moordenaars, kidnappers, car- en homejackers, bankrovers, drugsdealers en draaideurcriminalen Belg kunnen worden, helaas".

Alleen nog naturalisatie

De Man stelde dat de naturalisatie door de Kamer voor het VB de enige manier moet zijn om Belg te worden. "Alleen wie 25 jaar is, afstand gedaan heeft van zijn vroegere nationaliteit, duidelijk geïntegreerd is, zijn gezin kan onderhouden, geen belastingsschulden heeft, nooit veroordeeld is tot meer dan drie maanden cel én een mondelinge en schriftelijke proef over kennis van de taal en de regio waar hij woont heeft afgelegd kan Belg worden", zo luidde het streng.

Voor het VB gaat het veel te ver dat een buitenlander die in Vlaanderen woont Belg kan worden als hij alleen maar Frans of Duits kent, zoals het ontwerp volgens het VB mogelijk maakt. Ook wil het VB niet dat iemand Belg wordt omdat hij in België is geboren: het ius sanguinis moet hersteld worden. Alleen wie kind is van een Belg, kan Belg worden.

Maar toch zal de partij niet tegen het ontwerp van de meerderheid stemmen, maar zich onthouden.

Lees ook: FDF tegen hervorming snel Belgwet

Groenen tegen herziening snel Belgwet

N-VA steunt hervorming snel Belgwet vanuit de oppositie

Hoe wordt de snel Belgwet verstrengd?

JDW
Op de foto: Bert Schoofs. FOTO Dick Demey

Nu in het nieuws