Erasmusprogramma in nauwe schoentjes

Print

Erasmusprogramma in nauwe schoentjes

In het Europees Parlement is donderdag de alarmbel geluid over het Erasmusprogramma. Indien er niet snel extra geld wordt gevonden, dreigt het succesvolle programma voor studentenmobiliteit vanaf het tweede semester van het huidige academiejaar in zware geldnood te raken.

Eurocommissaris voor Begroting Janusz Lewandowski meldde in Straatsburg dat het Erasmusprogramma in het huidige begrotingsjaar met een tekort van 90 miljoen euro kampt. "De brutale waarheid is dat 99 procent van wat we in onze zakken hebben reeds is overgemaakt aan de agentschappen in de 33 deelnemende landen. Intussen blijven we vragen om extra geld ontvangen".

De financiële perikelen zullen in het huidige semester nog geen concrete gevolgen voor studenten hebben, maar vanaf het tweede semester dreigt er geldnood op het terrein, zo bevestigt CD&V-Europarlementslid Ivo Belet. Agentschappen als Epos, dat in Vlaanderen het Erasmusprogramma uitvoert, moeten dan de tering naar de nering zetten: minder studieplaatsen of lagere beurzen.

Erasmus bestaat reeds 25 jaar en is uitgegroeid tot een Europees succesverhaal. Met een budget van ruim 450 miljoen euro krijgen elk jaar zo'n 230.000 studenten de kans om drie maanden tot een jaar in het buitenland te studeren.

Ook in Vlaanderen is het programma populair. In het vorige academiejaar studeerden nog 4.041 Vlaamse studenten in andere oorden. Omgekeerd ontvingen de Vlaamse onderwijsinstellingen ruim 3.600 studenten. De Europese toelage voor Vlaanderen bedraagt ruim vijf miljoen euro per jaar.

Belga

Foto: Spaanse Erasmusstudenten in Antwerpen

Foto Evelien de Jonghe

MEEST RECENT