Groenen tegen herziening snel Belgwet

Groenen tegen herziening snel Belgwet

Groenen tegen herziening snel Belgwet

Print
De Groenen zullen straks tegen de herziening van de snel Belgwet stemmen. Dat zegde Zoé Genot (Ecolo, foto) gisteravond tijdens het debat over de hervorming van die wet. Ze vindt dee hervorming "een wet voor de rijken en voor de elites".

De groenen lagen in 1999 aan de basis van de snel Belgwet, die in het regeerakkoord van paarsgroen kwam omdat Open Vld toen niet wilde weten van gemeentelijk stemrecht voor buitenlanders die vijf jaar in België verblijven. Maar tijdens de twee jaar die aan de hervorming van de snel Belgwet vooraf zijn gegaan, hebben de groenen niets van zich laten horen, hoewel zij in de lange periode dat er geen regering was (anderhalf jaar) betrokken werden bij de onderhandelingen over deze hervorming. Kamerlid Eva Brems kwam echter zelden opdagen en dat werd haar gisteren door de PS en de N-VA verweten. Rachid Madrane (PS) wilde weten: is Groen-Ecolog nu voor of tegen de hervorming? Die vraag was begrijpelijk, want op 17 juli stemde Meyrem Almaci (Groen) mee voor de de verstrenging van de snel Belgwet. Maar Ecolo deed dat niét. Vandaar de vraag van Madrane.

Wet voor de rijken

Genot zegde duidelijk: Groen-Ecolo is tegen. Het is duidelijk dat binnen de groene partij Ecolo het pleit heeft gewonnen. Genot: "Dit is een wet voor de rijken en de elites en dat kan voor ons niet. In de praktijk zal je minstens vijf jaar moeten wachten vooraleer je Belg kan worden en bovendien 468 dagen gewerkt moeten hebben. Dat kan nooit via deeltijdse arbeid en de meeste migranten werken nu eenmaal in de precaire statuten. Bovendien worden analfabeten in de praktijk uitgesloten omdat het taalniveau dat men nu vereist te hoog is: je moet een brief kunnen lezen en schrijven. Tenslotte verhoogt men ook de kosten om Belg te worden met minstens 150 euro. Dit is een wet voor rijke buitenlanders. België treedt door deze wet toe tot de club van de meest restrictieve landen zoals Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Dat zijn de enige Europese landen die economische voorwaarden stellen om hun nationaliteit te krijgen".

Genot verwees ook naar een studie van de Oeso, die er net voor pleit om de nationaliteitswetgeving te versoepelen omdat wie de nationaliteit van het land heeft makkelijker een vaste baan vindt. (Hoe het dan mogelijk is dat België na tien jaar snel Belgwet, de soepelste nationaliteitswet van heel Europa, volgens de Oesoe toch nog de meeste werklozen onder de allochtonen heeft van alle Europese landen, werd niet verklaard).

Lees ook: Groen steunt verstrenging snel Belgwet

Hoe zal de snel Belgwet strenger worden?

Oeso: "Migranten moeten naturaliseren"

N-VA steunt hervorming snel Belgwet vanuit de oppositie

JDW

.

Nu in het nieuws