Nieuwe Mechelse coalitie is gevormd

De stadslijst Vld-Groen-m+, N-VA en CD&V hebben woensdagnacht een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe coalitie in Mechelen. Zowel over enkele belangrijke thema's als over de mandaten zijn de onderhandelaars het eens geraakt.

Sven Van Haezendonck

Door het samengaan van de drie heeft Mechelen zijn ruimste meerderheid in jaren, een van 32 zetels op 43. Sp.a belandt samen met Vlaams Belang in de oppositie. Zoals verwacht, volgt Bart Somers zichzelf voor de tweede keer op als burgemeester. "De komende dagen en weken gaan wij ons akkoord verder uitdiepen, maar over de grote lijnen over het te voeren beleid zijn we het eens", zegt hij. Zijn stadslijst mag ook nog vier schepenen en de OCMW-voorzitter leveren met de liberalen Koen Anciaux en Greet Geypen, Marina De Bie van Groen en Frank Nobels (m+). Die laatste wordt na enkele jaren opgevolgd door een groene schepen. Dat wordt vermoedelijk dan Kristof Calvo of Björn Siffer.

Voor N-VA zijn er de komende zes jaar 3,5 mandaten. Die worden zeker ingevuld door Marc Hendrickx en Bart De Nijn, en wellicht ook Katleen Den Roover. Voor de wissel valt onder andere de naam van advocaat en lijstduwer Wim Jorissen. CD&V krijgt anderhalve schepen. Walter Schroons wordt bevoegd Financiën in de Dijlestad. Hij krijgt gedurende drie jaar nog versterking, hoogstwaarschijnlijk van Hamid Riffi.

Opvallend is dat Groen, een van de winnaars op 14 oktober, zich de eerste twee jaar tevreden stelt met één mandaat. Vanaf juli 2015 komt dat van huidig cultuurschepen Frank Nobels erbij. Groen-kopman Kristof Calvo wijst op de vele groene accenten in het bestuursakkoord en de belangrijke bevoegdheden. "We haalden mobiliteit, klimaat, energie, milieu, natuur, internationale samenwerking en personeel binnen", zegt hij.

De groenen krijgen binnen de stadslijst tevens het voorzitterschap van de vzw Mechelse Feesten, de stadslijst houdt ook het voorzitterschap van sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt in handen. Het beheer over Kleine Landeigendom is voor N-VA. Eerste schepen Hendrickx vervangt Somers bij afwezigheid als waarnemend burgemeester.

Lees hier het integrale persbericht

SVH

Twee bladzijden met duiding en reacties leest u in de vrijdagkrant van Gazet van Mechelen.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio