De Wever vraagt "budgettair realisme"

De Wever vraagt budgettair realisme

De Wever vraagt "budgettair realisme"

Print
Bart De Wever (N-VA) heeft een weinig optimistische boodschap voor de potentiële coalitiepartners. “Ik vraag hen om budgettair realistische voorstellen te doen”, zegt hij.

Na Open Vld en de Stadslijst dinsdag ontving De Wever woensdag Groen. Meyrem Almaci, Freya Piryns en Johan Malcorps kregen een overzicht van de financiële toestand van de stad Antwerpen en enkele prognoses naar 2018. “De financiële toestand van de stad is niet rooskleurig”, besluit De Wever. “Er zijn geen overschotten en van de hogere overheid moeten we ook niet veel verwachten. Wie nieuwe beleidsruimte wil, zal dus ofwel moeten schrappen of nieuwe inkomsten moeten creëren binnen de stadsbegroting. Die keuzes lopen niet voor alle partijen gelijk.”

STANDPUNT: Open Vld kiest voor N-VA in district Berchem

De Wever ontkent dat deze gesprekken nutteloos zijn. “Iedereen weet nu wat de marges zijn waarbinnen we een beleid kunnen uitzetten”, zegt de informateur. “Misschien was het minder nuttig voor de partijen in de meerderheid, maar voor wie in de oppositie zat, kan dit wel informatief zijn.”

Akkoord met cijfers?

Van de partijen worden vandaag twee zaken verwacht. Of zij zich akkoord verklaren met de cijfers die op tafel liggen en wat hun budgettair realistische voorstellen zijn. “Vanaf dat moment zullen er politieke keuzes worden gemaakt en kijk ik met wie ik verder onderhandel”, zegt De Wever. “Daar ga ik de volgende dagen eens rustig over nadenken.”

Groen heeft niet de indruk dat De Wever hen met deze oefening van de onderhandelingstafel wil rijden. “We beseffen dat Antwerpen in een moeilijke financiële situatie zit”, zegt Meyrem Almaci. “Als Antwerpen het BAM-tracé schrapt, ontstaat er al direct meer financiële ruimte. Alleen werd dit debat nu nog niet gevoerd.”

Het verlaten van het BAM-tracé is een breekpunt voor Groen voor deelname aan de Antwerpse coalitie.

Derde gespreksronde

De Wever hoopt vandaag de hoofdonderhandelaars van de Stadslijst sp.a-CD&V, Open Vld en Groen te zien. Met Open Vld-lijsttrekster Annemie Turtelboom heeft hij al een afspraak in Brussel. “Mensen kunnen mij ook bellen, maar ik zou ze toch graag allemaal zien”, zegt De Wever. “Als het nodig is, kom ik naar hun bureau.”

SVW

Foto: BHul
Freya Piryns, Johan Malcorps en Meyrem Almaci van Groen op gesprek bij De Wever

Lees ook: 'De krijtlijnen van de formatie tekenen zich stilaan af'

MEEST RECENT