Dossier Ford Genk

Meer dan honderd mensen verzameld aan bedrijfspoorten

Meer dan honderd mensen verzameld aan bedrijfspoorten

Meer dan honderd mensen verzameld aan bedrijfspoorten

Print
Terwijl donderdagochtend rond 6 uur een dertigtal mensen de bedrijfspoorten blokkeerde van Ford Genk, is het aantal in de loop van de ochtend toegenomen tot een honderdtal. Intussen is er ook een tweede carrosserie van een Mondeo-model naar de poorten gebracht met de bedoeling die in brand te steken, als symbool voor de onvrede.

De arbeiders die normaal gezien donderdag aan de slag moesten, staan in groepjes bij elkaar. Ze bespreken de dramatische gebeurtenissen bij Ford Genk.

"Ramp voor de regio"

Onder hen ook de burgemeester van Riemst, Mark Vos (CD&V), die als bediende werkt op de afdeling voor de levering van afgewerkte voertuigen naar klanten. Hij noemde de beslissing tot sluiting "een ramp voor de regio", maar ook voor zijn eigen gemeente, waar tientallen Ford-gezinnen wonen.

Donderdag kwamen aan de poorten van Ford Genk ook de onderhoudsploegen en ironisch genoeg diegenen die de productielijnen moeten omvormen voor de drie nieuwe modellen, die nu naar het buitenland verhuizen. Ze hebben zich aangemeld met hun badge, zodat Ford hen alsnog moet uitbetalen. Daarna verlieten ze hun werkplek.

De drie vakbonden gaan donderdagvoormiddag eerst elk apart vergaderen. Donderdagavond zitten ze op een geheime locatie bijeen om hun acties en tactiek voor de komende dagen en weken te bespreken.

Lees ook: Ford-werknemers steken nieuwe S-Max in de fik

Belga
Foto LD