Dossier Ford Genk

"Ondernemersklimaat veranderen"

Ondernemersklimaat veranderen

"Ondernemersklimaat veranderen"

Print
Er moeten dringend maatregelen genomen worden om het ondernemersklimaat in ons land te verbeteren. "Ondernemers zijn geen schurken. Ondernemers worden bij ons nog vaak negatief afgeschilderd. In het buitenland is dat anders". Dat zei Peter Leyman, voormalig topman van Volvo Cars Gent, donderdag in 'De Ochtend' op Radio 1.

De sluiting van Ford Genk kwam ook voor Leyman als een "complete verrassing". Dat er een probleem is met de overcapaciteit, is geweten. "Maar de snelheid waarmee er zo drastisch wordt ingegrepen, is toch opvallend", aldus Leyman.

Volgens Leyman heeft de hoge loonkost in ons land geen doorslaggevende rol gespeeld in de beslissing om de Genkse site te sluiten. "De loonkost geldt niet als uniek criterium. Men vertrekt van het ondernemersklimaat en de loonkost is daar een onderdeel van. Maar daarnaast is de afzetmarkt bij ons te klein. En ook de kosten voor een sluiting zullen meegespeeld hebben bij de beslissing", aldus Leyman.

Toekomst Volvo Gent

De voormalige Volvo-topman stelt zich ook vragen bij de toekomst van Volvo Gent. Als Volvo in China goedkoper auto's kan produceren voor de Amerikaanse markt, dan is dat een slecht teken voor Gent. De productie daar hangt voor een belangrijk deel af van de export naar de VS. Als de Gentse fabriek enkel nog zou gebruikt worden voor de Europese markt, dan lijkt een afbouwscenario onvermijdelijk, zo laat Leyman verstaan.

Belga
Archieffoto Belga