Dossier Ford Genk

"Ik moet lachen met een taskforce"

Ik moet lachen met een taskforce

"Ik moet lachen met een taskforce"

Print
ACV-vakbondsman Gaby Colenbunders heeft woensdag de nacht doorgebracht aan de geblokkeerde bedrijfspoorten van Ford in Genk. De beslissing van de Ford-directie tot sluiting dringt stilaan door. Hij heeft ook alle uitspraken van politici en nieuwsberichten kunnen overschouwen en moet naar eigen zeggen "lachen" als er gesproken wordt over een taskforce en een nieuw Limburgplan.

"Het overgrote deel dat hier werkt zijn laaggeschoolden. Ze zijn bezig geweest met bouten en schroeven en kennen alleen deze fabrieksmuren. Niemand beseft dat dit een bloedbad is voor Limburg."

"Ik dacht dat we hier nog een toekomst hadden in Genk, maar hoe moet dat met een onbetrouwbare directie? Wat hier gebeurd is, is meer dan een leugen. Dit is misdadig, " gaat de vakbondsman verder.

Hartverwarmend

Hij vindt het wel enorm hartverwarmend dat de afgelopen nacht ex-Ford-werknemers naar de bedrijfspoorten afzakten om hun steun te betuigen. Een van de meest fanatieke supportersgroepen van KRC Genk, Geneche 07, is een spandoek komen ophangen. "Afgelopen nacht zijn Ford-werknemers gekomen die niet konden slapen. Sinds 2 uur staat hier een 25-tal mensen. Normaal gezien komen vandaag delegaties van DAF en Audi om hun steun te betuigen, " vertelt de doorwinterde vakbondsman. Hij vindt het wel jammer dat er geen steun komt vanuit Ford in Duitsland. "Geen enkel woord van steun", aldus Colenbunders.

Hij is vermoeid want staat al sinds maandagmiddag aan de poorten in Genk. Maar wat kan hij thuis gaan doen? Aan de Genkse bedrijfspoorten vragen de mensen zich ook af tot welke menselijke drama's de sluiting zal leiden, want bij de vorige herstructureringen steeg iedere keer het aantal zelfdodingen.

Belga
Foto SvDi