Open Vld kiest voor N-VA in district Berchem

Open Vld kiest voor N-VA in district Berchem

Open Vld kiest voor N-VA in district Berchem

Print
De Berchemse Open Vld koos woensdagavond om verder te onderhandelen met N-VA en CD&V over een bestuursakkoord voor het district. Daarmee valt het kartel sp.a-Groen van huidig districtsburgemeester Peter Raats uit de boot in Berchem.

In Berchem waren verschillende coalities mogelijk. De kartellijst sp.a-Groen behaalde 34,8 procent van de stemmen, net iets meer dan N-VA met 32,9 procent. Beide beschikken ze over negen zetels in de districtsraad. Een coalitie tussen beide zou een comfortabele meerderheid geven, maar blijkbaar was het water tussen sp.a-Groen en N-VA te diep. Het gevolg is dat CD&V en Open Vld, elk met twee zetels, plots zeer begeerde partners zijn. Beide partijen kunnen kiezen tussen een rechtse of een linkse coalitie. Ze zijn door de uitslag ook gelinkt aan elkaar. Dit is wel telkens met een zeer nipte meerderheid van 13 op de 25 zetels.

N-VA kondigde dinsdag aan dat er een coalitie is met CD&V en Open Vld in Berchem. Volgens Luc Thiessen (CD&V) en Fons Borginon (Open Vld) was dat iets te voorbarig en vermoeden ze dat N-VA een doorbraak probeerde te forceren. Uiteindelijk besloten de Berchemse liberalen om voor N-VA te kiezen als bevoorrechte coalitiepartner naast CD&V.

SVW

Foto Joris Herregods

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio