Dossier Ford Genk

Testbaan in Lommel solidair met Genkse collega's

Testbaan in Lommel solidair met Genkse collega's

Testbaan in Lommel solidair met Genkse collega's

Print
Er rijden donderdag geen wagens van Ford op het testcircuit in Lommel. Een honderdtal werknemers en vakbondsleden blokkeren er sinds de vroege ochtend samen met mensen van Genk de toegang. Ook uit andere bedrijven daagden mensen uit solidariteit op. De vestiging in Lommel is overigens zeer verweven met Genk, waardoor er onduidelijkheid is over de toekomstige organisatie.

De vakbonden kondigden woensdag de 24-urenstaking in Lommel aan nadat de sluiting van de fabriek in Genk bekendraakte. "Deze actie is een signaal ter ondersteuning van de mensen in Genk. Maar natuurlijk hebben wij ook een en ander te heronderhandelen", zegt Rudi Theunissen van ABVV. Ook in Lommel werd eind 2010 beslist om 12 procent loon in te leveren in ruil voor investeringen in Genk.

Vrezen voor hun toekomst doen ze in Lommel niet. Het is de enige testbaan in Europa, wereldwijd zijn er een vijftal. Maar er zijn wel veel 'verbindingen' met Genk. Zelfde personeelsdienst, informatica-infrastructuur, cao's ... "Hoe gaan we dit alles uit elkaar trekken?", vraagt Theunissen zich af. "We hebben hier voor de telefoon zelfs het 089-netnummer van Genk in plaats van 011 van Lommel."

En ook het sociaal overleg zal grondig wijzigen. "Waar we vroeger met 5.000 rond de tafel zaten, zitten we er nu met 300."

In Lommel beseffen ze ook de ironie: ze testen er wagens uit de Europese Fordfabrieken. Dus ook Ford-modellen uit Valencia, waarheen de productie van Genk zal verhuizen.

Belga
Archieffoto Belga