N-VA steunt hervorming snel Belgwet vanuit de oppositie

N-VA steunt hervorming snel Belgwet vanuit de oppositie

N-VA steunt hervorming snel Belgwet vanuit de oppositie

Print
"Als we voor alle misdrijven de nationaliteit van een criminele buitenlander zouden kunnen afnemen, dan zouden we dat bij Fouad Belkacem kunnen doen. N-VA heeft dat voorgesteld, maar de meerderheid volgde ons niet." Dat zei Kamerlid Theo Francken (N-VA) zopas tijdens de bespreking van de herziening van de snel Belgwet in de Kamer. Francken zegde dat de N-VA desondanks vanuit de oppositie de hervorming van de snel Belgwet toch zal steunen. En zoiets gebeurt maar zelden bij gevoelige thema's.

Francken (foto) feliciteerde vooraf mede-initiatiefneemster Carina Van Cauter (Open Vld) omdat zij "als liberale één van de grote blunders van de regering-Verhofstadt rechtzet". Het oppositielid zag vijf positieve punten in de nieuwe wet:

* Naturalisatie door de Kamer wordt opnieuw de uitzondering bij grote verdiensten voor het land, in plaats van een bijna algemene regel na drie jaar. "Voor de N-VA vallen niet alleen bekende sporters, zangers of wetenschapslui daaronder, maar ook rijke ondernemers die hier willen investeren", aldus Francken.

* Alleen wie hier woont kan nog Belg worden.

* Er zijn meer mogelijkheden om de nationaliteit af te nemen en de strafrechter kan dat zelf doen.

* Wie Belg wil worden moet geïntegreerd zijn.

* Het aantal procedures om Belg te worden wordt grondig vereenvoudigd.

Drie negatieve punten

Francken gaf drie negatieve punten. En daarom zal hij zich persoonlijk onthouden, terwijl de N-VA als partijd toch de herziening van de snel Belgwet morgen toch mee zal goedkeuren vanuit de oppositie:

* Het taalniveau dat vereist wordt om Belg te worden is te laag.

* Er staat geen cascadeverbod in de wet, waardoor iemand die Belg geworden is door een huwelijk, na scheiding opnieuw mensen de Belgische nationaliteit kan laten geven door nieuwe huwelijken. En de N-VA is tegen dat systeem.

* Er zijn te weinig mogelijkheden om criminelen de Belgische nationaliteit af te nemen. "Belkacem zal ze niet kunnen verliezen, zo vrees ik", aldus Francken.

Wat de nieuwe hervorming precies zegt, leest U hier.

JDW

Foto Photo News

MEEST RECENT