Al 403 slachtoffers seksueel misbruik in Kerk vroegen vergoeding

Al 403 slachtoffers seksueel misbruik in Kerk vroegen vergoeding

Al 403 slachtoffers seksueel misbruik in Kerk vroegen vergoeding

Print
Al 403 slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk dienden een verzoek tot schadevergoeding in bij de Koning Boudewijnstichting. Slachtoffers hebben daarvoor nog tot 31 oktober de tijd. Dat deelde Kamerlid Renaat Landuyt (sp.a) zopas mee. Landuyt is niet alleen lid van de parlementaire opvolgingscommissie over seksueel misbruik, maar ook advocaat van één van de slachtoffers van Operatie Kelk.

Twee op de drie verzoekers is Nederlandstalig en 80% zijn mannen, aldus Landuyt. Het Kamerlid zegde dat de opvolgingscommissie in het parlement zich ook gebogen heeft over de tekst die slachtoffers voorgelegd krijgen in geval van verzoening (bij akkoord over de schadevergoeding). Volgens Landuyt wil de Kamercommissie dat slachtoffers nog altijd mogen blijven praten over de feiten waarvan zij het slachtoffer waren, ook als ze een schadevergoeding hebben gekregen. En zo'n schadevergoeding sluit rechtszaken over andere feiten dan die waarvoor er een schadevergoeding was, niet uit.

Al naargelang de aard van de feiten kunnen de slachtoffers tussen de 2.500 euro (eenvoudige aanranding van een minderjarige boven de 16 jaar zonder geweld of dwang) en de 25.000 euro (verkrachting met verzwarende omstandigheden) krijgen. De feiten moéten verjaard zijn, maar ze moeten niet volledig bewezen zijn, maar wel "waarachtig" zijn.

Lees ook: Wat stelt de Kamercommissie Seksueel Misbruik voor?

Wat zegt de schaderegeling voor slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk?

JDW

Foto: Renaat Landuyt

Archiefbeeld Belga

.

Nu in het nieuws