Coalitiegesprekken verlopen in goede sfeer

Eind deze week moet er meer duidelijkheid zijn over de gesprekken die Vld-Groen-m+, N-VA en CD&V in Mechelen voeren over de vorming van een nieuwe coalitie. De onderhandelaars hebben maandagavond beslist om verder te praten.

Sven Van Haezendonck

"De onderhandelingen verlopen in opperbeste sfeer, maar we willen ze in alle sereniteit blijven voeren", klinkt het. Over belangrijke thema's zoals wonen, mobiliteit, veiligheid en diversiteit zijn de onderhandelaars alvast tot een akkoord gekomen. "Evident zijn er ook nog heel wat belangrijke zaken die wij de komende dagen nog moeten uitklaren", zegt burgemeester Bart Somers.

Die moeten uiteindelijk uitmonden in de verdeling van mandaten. Het spreekt voor zich dat Vld-Groen-m+ als grootste politieke formatie en N-VA als grootste partij niet alleen op de inhoud willen wegen, maar ook in het bestuur. Van CD&V is bekend dat het voor twee mandaten gaat, N-VA zou er minstens vier willen en de stadslijst mikt op zeker vijf. Wissels na drie jaar zijn dan een optie. Toch onthoudt iedereen zich voorlopig van commentaar. "Nergens in Vlaanderen verlopen de gesprekken op een dergelijke inhoudelijke manier. Dat is de enige manier om tot een ambitieus, inhoudelijk project en een goed werkende coalitie te komen", zegt Somers nog namens de onderhandelaars.

SVH

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio