Opvolgers De Croo en Valkeniers in december bekend

De leden van Open Vld kiezen in december een nieuwe voorzitter. De partijraad legde zaterdag de data vast voor de nieuwe verkiezingen van een voorzitter en een partijbestuur. Tussen 1 en 8 december kunnen de leden hun stem uitbrengen. Op 15 of 16 december beslissen de leden van het Vlaams Belang wie de opvolger wordt van Bruno Valkeniers.

jatimmermans

Een eventuele tweede ronde loopt tot 15 december. Uiterlijk op die datum weten we wie Alexander De Croo opvolgt als voorzitter van Open Vld. Wie zich kandidaat wil stellen, heeft daarvoor tot 10 november de tijd.

De Vlaamse liberalen moeten op zoek naar een andere voorzitter. Huidig voorzitter Alexander De Croo wordt vicepremier in de federale regering en kan zichzelf niet opvolgen aan het hoofd van de partij.

Vlaams Belang

Het ledencongres van het Vlaams Belang zal doorgaan in het weekend van 15 tot 16 december. Dat heeft de partijraad zaterdag afgesproken in Hoboken. Kandidaten hebben tot 11 november de tijd om zich kenbaar te maken.

Vlaams Belang boekte fors verlies bij de lokale verkiezingen en het partijbestuur besliste daarop om de voorzittersverkiezingen te vervroegen. Volgens de statuten van Vlaams Belang kiest de partijraad een kandidaat uit en draagt ze die voor aan de leden tijdens een ledencongres. Op 15 of 16 december beslissen de leden dus wie de opvolger wordt van Bruno Valkeniers.

De partijraad van Vlaams Belang besprak ook de uitslag van de lokale verkiezingen. "We hebben daarover een serene discussie gehad. En we besluiten dat er met ons programma niets mis is en dat onze partij in de toekomst nodig blijft", zegt Vlaams fractieleider en partijwoordvoerder Joris Van Hauthem.

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Alexander De Croo