Jan Hertogen: "Onderzoeksgeheim Operatie Kelk niet geschonden"

Jan Hertogen: Onderzoeksgeheim Operatie Kelk niet geschonden

Jan Hertogen: "Onderzoeksgeheim Operatie Kelk niet geschonden"

Print
Socioloog Jan Hertogen meent dat hij in Operatie Kelk het geheim van het onderzoek niet heeft geschonden. De man maakte donderdagavond via e-mail minstens een deel van het proces-verbaal publiek waarin onderzoeksrechter Colette Calewaert vaststelt dat een groot aantal dossierstukken uit het onderzoek naar seksueel misbruik en schuldig verzuim binnen de katholieke kerk verdwenen zijn.

Volgens Jan Hertogen deed hij dat om de belangen van de slachtoffers te beschermen. "Als minister van Justitie Turtelboom laconiek vaststelt dat er 445 processen-verbaal verdwenen zijn, vraagt het niet veel verbeelding om zich in te leven in de gevoelens van de slachtoffers", schrijft Jan Hertogen in een nieuwe e-mail. "Die vragen zich af of hun proces-verbaal of verhaal daarbij zit, in wiens handen dat terechtgekomen is en wat die persoon daarmee gaat doen. Maar dat zulk een onzorgvuldigheid in een uiterst gevoelig dossier kan voorkomen, lijkt geen probleem. Er is niemand in de media of politiek die zijn bekommernis voor de slachtoffers uit."

Volgens Jan Hertogen wordt er enkel opgelucht gereageerd als blijkt dat er kopieën van die pv's bestaan en wordt vervolgens opnieuw de these van een sabotage-actie door de katholieke kerk geopperd. "Tegenover zoveel onbegrip en onmogelijkheid tot compassie stond maar één antwoord, een selectief en beperkt publiceren van het proces-verbaal van onderzoeksrechter Calewaert. Dat was essentieel voor de verdediging van de belangen van de slachtoffers, het vermoeden van onschuld is gerespecteerd en niemands rechten van verdediging zijn geschonden."

Foto: PN
Jan Hertogen

MEEST RECENT