Laten inbrekers geheime tekens achter?

Zijn het de gele driehoeken van de brandweer van Kapellen die - ten onrechte - voor onrust zorgen? Of is er toch meer aan de hand en laten ‘voorbereiders’ her en der tekens op de grond achter als code voor de echte inbrekers? De politie onderzoekt de zaak.

jrosquin

Is het een broodjeaapverhaal? Of is het toch echt waar? De politie onderzoekt wat er precies klopt van de meldingen over bizarre tekens in de buurt van de Heidestraat.

“Sinds eind september hebben we al een aantal keer van dezelfde bewoner de melding gekregen dat er voor een aantal huizen in zijn buurt bizarre tekens in de grond zijn aangebracht. In voortuinen, in bermen. Strepen, maar ook andere tekens”, zegt de woordvoerder van de politie van Kapellen en Stabroek.

De bewuste bewoner vreest dat die symbolen in de grond te linken zijn aan de inbrakenplaag die nu al een tijdje Kapellen en omgeving teistert.

Het is bij de politie geen onbekende werkwijze. Verkenners plaatsen her en der in een wijk symbolen die het de echte inbrekers gemakkelijker moeten maken. Vierkantjes, zonnetjes, streepjes, elk symbool heeft een betekenis. Hier woont een oude dame alleen, hier zit een hond, hier wonen kinderen, hier werkt een alarm, en ga zo maar door.

Code gekraakt

Een vijftiental jaar geleden heeft de politie de code gekraakt, en werd er een halt toegeroepen aan dat soort praktijken in Antwerpen. Maar af en toe duiken de tekens nog op, zoals dus nu - mogelijk - in Kapellen.

“Wij nemen elke melding natuurlijk ernstig”, zegt de politie. “Maar soms gaat zo’n verhaal een eigen leven leiden. Op den duur zie je overal tekens, en krijg je schrik. De mensen mogen wel aandachtig zijn en alle tips zijn welkom. De wijkagent is er ook mee bezig. We onderzoeken de zaak om het verhaal in de juiste context te krijgen.”

“Wij denken dat het mysterie rond de tekens toch niet zo spannend is als het lijkt”, zeggen Christophe Piedfort (34), brandweerman in Mechelen, en Nick Van der Linden (34), brandweerman in Antwerpen. Allebei zijn ze ook vrijwilliger bij de brandweer van Kapellen.

Volgens hen zijn de geruchten over onverklaarbare tekens in het straatbeeld al in de zomer ontstaan. “Toen zijn wij begonnen met het aanbrengen van gele driehoeken, overal in Kapellen. Die geven heel handig aan waar we water uit de grond kunnen halen, als er een brand is. Veel mensen weten dat niet. En dat vraagstuk is misschien een eigen leven gaan leiden?”

SyMa

Foto: W&F Over de gele driehoeken op straat hoeft u zich alvast geen zorgen te maken. Die zijn aangebracht zodat de brandweer snel kan zien waar ze water uit de grond kan halen.

Vastgoed

Jobs in de regio