De Croo vervangt 'Quickie', Verhofstadt voorzitter

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo volgt zijn partijgenoot Vincent Van Quickenborne op als de nieuwe minister van Pensioenen en vicepremier. Guy Verhofstadt vervangt hem tijdelijk als voorzitter van Open Vld.

jrosquin

Het nieuws dat Alexander De Croo minister wordt, is woensdagavond laat bekendgemaakt door het koninklijk paleis. In het bericht meldt het paleis dat de koning het ontslag van Van Quickenborne heeft aanvaard. De Croo zal maandagvoormiddag de eed afleggen als de nieuwe minister van Pensioenen en als vicepremier.

Gisterenavond werd de de opvolging van Van Quickenborne door de partijtop van Open Vld in beperkte kring besproken. De knoop werd snel doorgehakt. De Open Vld-voorzitter zal meteen ook de begrotingsonderhandelingen voeren.

Verhofstadt

Guy Verhofstadt is eerste ondervoorzitter van Open Vld en wordt nu tijdelijk voorzitter van de partij tot 1 december. Dan zijn er immers de al langer geplande voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse liberalen. Wie dan kandidaat zal zijn, is nog even afwachten. In het geruchtencircuit duikten de namen van Patrick Dewael en Gwendolyn Rutten al eens op. In principe kan bij Open Vld iedereen zich kandidaat stellen bij voorzittersverkiezingen.

Omdat Verhofstadt als fractieleider van de liberalen weinig tijd heeft, zal hij worden bijgestaan door… Vincent Van Quickenborne. Het is Van Quickenborne die de voorzittersverkiezingen moet voorbereiden.

Verkiezingen verloren

Zijn promotie tot vicepremier en minister van Pensioenen is een elegante uitweg voor Alexander De Croo als voorzitter. Als voorzitter deed hij het niet zo goed. De kritiek op zijn persoon nam ook in eigen rangen snel toe. Zondag verloor Open Vld de gemeenteraadsverkiezingen, al was dat verlies kleiner dan gevreesd.

Ook Paul Magnette (PS) moet ontslag nemen als minister van Overheidsbedrijven. Hij wordt op 1 januari immers burgemeester van Charleroi. Het is de verwachting dat hij pas wordt vervangen, nadat de regering Di Rupo een beslissing heeft genomen over de herstructurering van de NMBS.

KVH, ED

MEER OVER Alexander De Croo