Bilaterale ontmoeting tussen De Wever en Cameron

Bilaterale ontmoeting tussen De Wever en Cameron

Bilaterale ontmoeting tussen De Wever en Cameron

Print
N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft donderdag een bilaterale ontmoeting met de Britse premier David Cameron in de marge van een beraad van de Europese Conservatieven en Hervormers, de alliantie die de Britse conservatieven uit de grond stampten na hun breuk met de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP).

Naar analogie met de traditionele partijmeetings van de EVP, de socialisten en liberalen in de aanloop naar een Europese top hebben de Britse premier David Cameron en diens Tsjechische collega Petr Necas donderdag een beraad van de ECR-partijleiders belegd. Plaats van afspraak is het Stanhope Hotel.

Economie

In de persuitnodiging van het treffen wordt gemeld dat De Wever als gast is uitgenodigd, maar bij N-VA beklemtoont men dat de kopman van N-VA een bilaterale ontmoeting met Cameron heeft "in de marge" van de partijbijeenkomst. Op de agenda van het gesprek tussen De Wever en Cameron staat onder meer een gedachtenwisseling over de eurocrisis en de nood aan sociaaleconomische hervormingen in Europa om de economische groei te versterken.

De ECR is door Cameron opgericht na de breuk met de EVP in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 2009. De alliantie kant zich tegen een federalistische agenda voor Europa. Tot de 52 leden tellende fractie in het Europees Parlement behoren naast de Britse conservatieven onder meer het Poolse Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de Tsjechische Democratische Burgerpartij ODS en de LDD van Jean-Marie Dedecker.

Het is bekend dat De Wever goede contacten onderhoudt met de Britse conservatieven. In het Europees Parlement zetelt N-VA echter niet bij de ECR, maar vormt ze als lid van de Europese Vrije Alliantie een fractie met de Europese groenen. De Europese Vrije Alliantie is een alliantie van regionalistische partijen uit onder meer Schotland, Wales, Baskenland, Catalonië en Corsica. Voorzitter is Eric Defoort.

.

Nu in het nieuws