Dirk Van Offel met titelambities naar WK voor Saunameesters

Print

Dirk Van Offel met titelambities naar WK voor Saunameesters

Ranst - Dirk Van Offel, uitbater van familiesauna's Gidwi in Grobbendonk en Molenhoeve in Broechem, neemt dit weekend, als enige Belg, deel aan het Wereldkampioenschap voor Saunameesters in het Oostenrijkse Graz.

"De tijd dat saunameesters enkel met hun handdoek staan te zwaaien om zo de temperatuur in de sauna op te drijven, ligt al een tijdje achter ons," vertelt Van Offel, die ruim 20 jaar ervaring heeft in de saunabranche. "Mijn schoonouders startten begin jaren 80 familiesauna Gidwi in Grobbendonk en stonden zo aan de wieg van het saunagebeuren in de Kempen." Later startte de familie met een tweede sauna in Broechem. Omdat de loftsauna in Broechem erg ruim is, houdt Van Offel er zijn oefensessies naar de aanloop van het wereldkampioenschap.

Tijdens het kampioenschap zijn drie criteria uiterst belangrijk. "Alles start uiteraard met een vaardige slag- en zwaaitechniek," vertrouwt Van Offel ons toe. "Pas door hard te oefenen krijg je die techniek onder de knie. Sommige saunameesters werken samen met een professionele choreograaf om hun techniek te verfijnen." Ook de keuze van de juiste geuren is belangrijk. "Hiervoor werk ik samen met een parfumeur. Samen gaan we op zoek naar originele en gedurfde combinaties." Toch is het vaak het entertainmentgehalte dat op wereldniveau het verschil maakt. "De juiste keuze van belichting, kledij en muziek maakt dikwijls het verschil tussen winst of verlies," stelt de saunameester.

Bij zijn eerste WK-deelname eindigde Van Offel op een verdienstelijke twaalfde plaats. Voor de wedstrijd zou hij voor dit resultaat getekend hebben. "Maar na het tornooi besefte ik dat er meer had ingezeten." Vorig jaar werd Van Offel vice-wereldkampioen. "En dit jaar ga ik resoluut voor een eerste plaats."

Aan het kampioenschap nemen saunameester deel uit een 20-tal landen. Toch zijn er relatief weinig deelnemers uit de Scandinavische landen. "In die landen staat vooral het 'Spartaans' zwaaien centraal," vertelt Van Offel. "Zwaaien, opwarmen en dan snel afkoelen zijn er veel belangrijker dan het werken met geuren en speciale effecten. Het zijn vooral de Duitstalige landen en de landen van Centraal Europa waar sauna en show elkaar hebben gevonden. En België natuurlijk," vult de enthousiaste Grobbendonkenaar.

Info: www.gidwi.be - www.molenhoeve.com

Patrick Vandyck

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio