Verenigingen vragen schepen voor Armoedebestrijding

Print

Verenigingen vragen schepen voor Armoedebestrijding

Antwerpen - Op een manifestatie in Antwerpen is woensdag opgeroepen tot een aparte schepen van Armoedebestrijding. Dat was een van de eisen van die verschillende armoedeverenigingen uitten aan het adres van de politici die over de toekomstige coalitie in Antwerpen onderhandelen. Zo'n 300 mensen woonden de actie bij.

Zeventien oktober is de internationale dag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting. Een tachtigtal verenigingen uit de armoedesector kwamen hun eisen voor de Antwerpse onderhandelaars op de Groenplaats kracht bijzetten. Met bellen en optredens trachtten de actievoerders de symbolische aandacht van de politici-onderhandelaars op het 'Schoon Verdiep' te trekken.

Volgens coördinator Diane Moras is er dringend actie nodig. "Een actief beleid tegen armoede en uitsluiting is van cruciaal belang om de 20 procent armen in de stad te ondersteunen." Volgens de verenigingen komen er tegen 2020 100.000 Antwerpenaars bij, wat extra druk zet op onderwijs en huisvesting. Verder wil men aandacht voor onder meer schoolverlaters zonder diploma en voor structurele werkloosheid.

Discriminatie

Moras: "Daarvoor moet er een aparte, coördinerende schepen van Armoedebestrijding komen, die we aan de mouw kunnen trekken. Die schepen kan bijvoorbeeld het OCMW en het onderwijs mee opvolgen, maar ook de Antwerpse haven wijzen op discriminatie bij aanwerving."

Met de centrumrechtse N-VA aan zet in Antwerpen willen de actievoerders alle partijen op hun verantwoordelijkheid wijzen. "Armoede is geen keuze. Je moet vertrekken van de kracht van mensen. Wij willen alvast meewerken, zowel op het terrein als in overleg met de stad."

Foto's: WH
Boven: Betoging op de Groenplaats
Onder: Meyrem Almaci (Groen) en Peter Mertens (PVDA+) tekenden ook present

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio