Erwin Brentjens (N-VA) beticht van extreemrechtse achtergrond

Erwin Brentjens (N-VA) beticht van extreemrechtse achtergrond

Erwin Brentjens (N-VA) beticht van extreemrechtse achtergrond

Print
Turnhout - Via de sociale netwerksite Facebook duiken plots allerlei berichten op over een vermeend extreemrechts verleden van Erwin Brentjens, de mogelijk toekomstige burgemeester van Turnhout.
Het gaat dan vooral over het feit dat Brentjens dertig jaar geleden actief was binnen TAK. Het Taal Aktie Komitee is een Vlaamse actiegroep die begin jaren '70 werd opgericht en ijvert voor het naleven van de taalwetgeving. Vooral in de jaren '70 en '80 was de beweging volop actief. Het begin jaren '80 dat Erwin Brentjens er woordvoerder was en zelfs mee op audiëntie trok naar de paus voor amnestie.

"Ik wist dat het ooit zou beginnen al had ik gedacht dat het nog voor de verkiezingen zou zijn", aldus Erwin Brentjens. "Ik ontken inderdaad niet dat ik woordvoerder ben geweest. Het was zelfs een leuke tijd. Ik was lid van TAK omdat ik inderdaad ook ijver voor het naleven van de taalwetten. Is dat extreemrechts ? Dat zijn dan woorden van diegenen die het verspreiden. Ik schaam me ook in geen geval dat ik daar ooit lid van ben geweest. Bovendien, als ik extreem rechts was, dan zou ik niet al meer dan dertig jaar in het gemeenschapsonderwijs staan. Dan zou ik daar ook niet toegelaten zijn en zou ik al zeker geen directeur van de Smiskens zijn. Ik heb zelfs in mijn TAK-periode altijd tégen het extreemrechtse geweest en heb dat zelfs een aantal keren verkondigd in speechen", aldus Erwin Brentjens nog.

In de 'lastercampagne' wordt Brentjens ook verweten dat hij ijvert voor amnestie voor nabestaanden of familie van mensen die ooit mee hebben gevochten aan het Oostfront tijdens de oorlogsjaren (zijn vader werd ook verweten colloborateur te zijn, red). "Als je voor amnestie pleit dan is het niet om oorlogsmisdaden goed te pratenwel om een streep onder het verleden te trekken. Ik heb in die periode meer dan tweeduizend handtekeningen verzameld van geestelijken die ook voor amnestie pleitten. We zijn toen zelfs op audiëntie mogen komen bij de Paus."

Foto Mia Uydens

Toon Verheijen
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio