CD&V onmisbaar voor een meerderheid

Print
Nadat Groen al bekendmaakte dat ze noch met N-VA, noch met Sp.a in de boot willen, gaat nu CD&V met beide machtsblokken in Willebroek praten. Beetje raar want CD&V en Sp.a geraken nooit aan een meerderheid.
"Het partijbestuur heeft enkele mensen aangeduid om met zowel Sp.a als met N-VA te praten. We willen hun programma's voor de komende zes jaar kennen om ze eens naast elkaar te leggen en om te zien of we er ons kunnen in vinden", zegt CD&V-zetelend schepen en lijsttrekker Tinneke Huyghe. CD&V is onmisbaar voor een coalitie maar heeft niet alle 'sleutels' in handen. Eddy Bevers (N-VA) hoopt dat CD&V zijn koudwatervrees overwint. "Het signaal voor ons is dat CD&V de informatieve toer nu opgaat en zeker nog geen beslissing heeft genomen om echte coalitiebesprekingen te beginnen. We wachten af. Tenslotte zijn we nog maar enkele dagen na de verkiezingen en is het normaal dat iedereen eerst analyseert", zegt Eddy Bevers.

Deze week liet Groen Willebroek al weten dat ze de piste om een coalitie met N-VA, CD&V, Open VLD en Groen te maken unaniem heeft gesloten. Het andere scenario, een coalitie tussen Sp.a, CD&V, Open VLD en Groen, wordt als 'uiterst moeilijk realiseerbaar' beschouwd. Groen kiest dus voor oppositie.
Open VLD geeft te kennen dat ze met N-VA wel verder wil, maar geen interesse heeft in de Sp.a. Mathematisch heeft de N-VA met elf zetels en de drie van CD&V voldoende om een meerderheid van 14 op 27 te halen. Een coalitie-akkoord is niet voor morgen.

Jan BOEY

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio