"Fyra tussen Antwerpen en Amsterdam is een vergiftigd geschenk"

Fyra tussen Antwerpen en Amsterdam is een vergiftigd geschenk

"Fyra tussen Antwerpen en Amsterdam is een vergiftigd geschenk"

Print
Dat de treinen op de lijn Antwerpen-Amsterdam vanaf begin december het traject een uur sneller afleggen, rechtvaardigt een verdubbeling van de prijs niet. "De trein wordt inderdaad een stuk sneller, en de reiziger zal iets meer comfort hebben", geeft Kees Smilde van TreinTramBus toe. "Maar daar staat tegenover dat de prijs van een ticket zowat verdubbelt. We zijn bereid iets meer te betalen, maar een verdubbeling is niet te rechtvaardigen."

In een interview met de Nederlandse Metro bevestigt NMBS-woordvoerder Bart Crols woensdag dat de dinsdag uitgelekte prijzen inderdaad de officiële prijzen zijn. "Vanaf 9 december kost een heen-en-weerticket Brussel-Amsterdam 108 euro, in plaats van 51,80 euro nu", aldus Smilde. "Voor Antwerpen-Rotterdam is het zelfs nog erger: 70 in plaats van 23 euro. En dat terwijl de trein tussen die twee steden slechts een half uur sneller rijdt."

Volgens TreinTramBus verdwijnt met de verplichte reservering alle flexibiliteit: een vroegere of latere trein nemen is niet meer mogelijk." De belangenvereniging is ook niet te spreken over het tijdelijk verminderde aanbod. Vanaf begin december rijden nog 10 in plaats van 16 treinen per dag.

Smilde stelt vast dat een Europa zonder grenzen toekomstmuziek blijft. "Rond Antwerpen liggen drie grote steden, Brussel, Gent en Rotterdam. Naar Brussel en Gent zijn er drie tot vier treinen per uur die zonder reservering gebruikt kunnen worden, naar Rotterdam rijdt er één trein per uur met verplichte reservering en hoge tarieven."

Nu in het nieuws