Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Leeuwin grijpt vosmangoest (video)

Het koppeltje vosmangoesten dat vorige week geïntroduceerd werd in het gemeenschappelijk perk met de leeuwen van de Antwerpse Zoo heeft zich laten vangen. Althans toch een van de twee. De eerste kennismaking verliep vlot, maar na enkele dagen overschatte de vosmangoest zichzelf.

Bieke Lathouwers

Het beestje onderschatte Caitlin en was niet alert genoeg. Hij stond niet waakzaam op zijn twee pootjes en werd gevangen door de leeuwin. Het diertje overleefde de ontmoeting niet. De overgebleven vosmangoest wordt nu geïntroduceerd bij een andere groep vosmangoesten die - zonder problemen - bij de lepelhonden zitten.

Het project van het gemengde verblijf van de leeuwen en de vosmangoesten krijgt daarmee een nieuwe tegenslag te verwerken, maar de Zoo geeft nog niet op. "Het is heel erg jammer en we gaan het introductieproces herbekijken", reageert Ilse Segers, woordvoerder van de Zoo. "We gaan onze strategie aanpassen en binnenkort met een extra overgangsperiode opnieuw proberen. We willen met stroomdraad werken zodat beide diersoorten nog wel samen buiten kunnen."

De vosmangoesten moeten nog beter leren oppassen voor de grote katten. Ze hebben meer tijd nodig om weg te komen. De leeuwin moet extra afgeremd worden zodat ze haar interesse verliest zoals in de eerste week. Zodat ze niet continu gaat jagen.

Ondanks de dood van de vosmangoest, wil de Zoo toch doorgaan met het project. "We willen niet terug naar een postzegelkooien-dierentuin. Zo'n gemengde verblijven stimuleren het natuurlijk gedrag van de dieren en dat is wat we willen. We hebben al verscheidene gemengde verblijven en daar lukt het wel. Zo zitten de boloko's en de okapi's samen, de nijlpaarden delen hun vijver met de pelikanen en de kleine neusbeertjes dartelen tussen de brilberen. Alleen het project van de meerkatten bij de gorilla's is wel stopgezet. Al de rest lukt prima."

Foto's Zoo

BL
Bekijk de reportage van ATV:

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio