PVDA+ kiest voor de oppositie

Print

PVDA+ kiest voor de oppositie

Iets na tien uur is Bart De Wever de tweede dag van de verkennende gesprekken gestart. Peter Mertens van de PVDA+ was zijn laatste gast voor vandaag. Groen en Vlaams Belang kwamen al langs in de collegezaal in het Antwerpse stadhuis. Donderdag is het de beurt aan een delegatie van de Stadslijst.

PVDA+ kiest voor de oppositie. Dat heeft lijsttrekker Peter Mertens in zijn gesprek met informateur De Wever kenbaar gemaakt. "Ons programma is niet compatibel met dat van N-VA. We gaan sociale oppositie voeren", zei Mertens. "Dit is het mandaat dat we van onze kiezers hebben gekregen." Mertens had voor het gesprek met de informateur zijn partijgenoten Mie Branders en Wouter Van Damme meegebracht. Volgens Mertens ging het om meer dan een beleefdheidsbezoekje. Het is in ieders belang dat we eens komen luisteren naar wat de N-VA met de stad van plan is." Mertens verwacht zich niet aan een tweede gespreksronde.

Gedoogsteun

Iets voor 13 uur kwam Filip Dewinter met zijn delegatie buiten. Dewinter werd vergezeld door Jan Penris en Anke Van dermeersch. Hij had tijdens het gesprek opnieuw het aanbod gedaan van gedoogsteun aan een N-VA-bestuur zonder sp.a. "Met een coalitie van N-VA en Vlaams Belang hebben we 28 van de 55 zetels", zei Dewinter. "Dit is een meerderheid. Voor de rest was het een nuttig en diepgaand gesprek. Als we willen dat de gesprekken succesvol verlopen, dan moeten we wel de discretie bewaren. Ik besef wel dat N-VA niet staat te springen om onze gedoogsteun te aanvaarden."

De Wever wenste niet te reageren, maar liet dit over aan zijn rechterhand Liesbeth Homans. “Ons standpunt was altijd al duidelijk over samenwerking met Vlaams Belang”, zegt Homans. “We zien dit niet zitten.”

Water is diep

Eerder op de dag stapte na anderhalf uur de Groen-delegatie uit de collegezaal. Groen-lijsttrekster Meyrem Almaci werd vergezeld door Wouter Van Besien, Freya Piryns en Johan Malcorps. "Het water tussen ons is vrij diep", zei Almaci.

“Wij hebben onze prioriteiten duidelijk gemaakt. Het BAM-tracé moet worden verlaten. De stad Antwerpen moet opnieuw onderhandelen over het Oosterweeldossier. In Antwerpen is een ander sociaal beleid nodig en het OCMW moet beter worden ondersteund. Rond diversiteit willen we af van het hoofddoekenverbod aan het loket.”

De Stadspartij komt donderdag (om 10.30 uur) op de koffie.

Lees ook: Stadslijst erkent De Wever nu al als burgemeester

SVW

Foto Bert Hulselmans

.

Nu in het nieuws