Belgische Afghanistan-militairen zijn thuis

Print

Belgische Afghanistan-militairen zijn thuis

De laatste Belgische militairen die instonden voor de veiligheid op de luchthaven van Kaboel, zijn woensdagmorgen geland op de militaire luchthaven van Melsbroek. Het leeuwendeel van hen keerde eerder terug naar ons land. De laatste 54 soldaten werden woensdag opgewacht door minister van Defensie Pieter De Crem.

De bewakingsopdracht werd al sinds 2003 uitgevoerd door een Belgisch contingent. Alles samen namen 7.804 landgenoten deel aan de missie, die op 30 september afliep. Voortaan draagt een internationaal contingent onder leiding van Hongarije de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op de internationale luchthaven in de Afghaanse hoofdstad.

Aan boord van een A330 keerden de laatste 54 Belgen die bij de opdracht betrokken waren, terug naar Melsbroek. Minister De Crem had woorden van lof voor het werk dat ze in Kaboel verrichtten."Kaia (de benaming van de luchthaven, nvdr.) heeft een sleutelrol gespeeld in de wederopbouw van het land en de Belgen hebben bijgedragen aan de verbetering van de levenssituatie van de bewoners", luidde het.

Er blijven niettemin nog zowat 350 Belgen actief in Afghanistan, zoals in Kaboel, Kunduz, Kandahar en Mazar-i-Sharif.

Belga

.

Nu in het nieuws