"De top van Open Vld heeft gefaald"

De top van Open Vld heeft gefaald

"De top van Open Vld heeft gefaald"

Print
"De top van Open Vld heeft gefaald." Dat is het harde verdicht van eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld), ooit zelf partijvoorzitter van de liberalen. Hij heeft het dan niet zozeer over partijvoorzitter Alexander De Croo, maar wel over de liberale ministers in de regering-Di Rupo die "rode lijnen hebben overschreden".

Schieten op huidig voorzitter Alexander De Croo heeft volgens Karel De Gucht geen zin. "Dan maak je er een personenkwestie van. Dat kunnen we nu missen." Maar of De Croo junior zijn stem krijgt bij de voorzittersverkiezingen eind 2012? "Geen commentaar. We moeten het over de inhoud hebben. Full stop."

"Het liberale verhaal van Open Vld slaat niet meer aan omdat het door een aantal liberalen niet meer als liberaal ervaren wordt. De partij doet een aantal dingen die een klassieke liberaal er niet van verwacht", zegt De Gucht in De Tijd.

Pest en cholera

De regeringsdeelname zelf was volgens De Gucht niet fout. "In de regering stappen of niet, dat was kiezen tussen de pest en de cholera. In de middeleeuwen waren er enkele procenten meer overlevenden bij de cholera, maar in beide gevallen waren er veel doden."

Maar de manier waarop de liberale ministers de regeringsdeelname invullen, daar wringt het schoentje. "Regeren is ook: u carrément tegen een aantal zaken verzetten. Ik zit niet in de regering en niet in het kernkabinet, maar daar zijn een aantal zaken gepasseerd die je niet kunt laten passeren. En daar rekent onze basis ons zwaar op af."

De Gucht heeft het onder andere over de monsterboetes voor zelfstandigen. "Natuurlijk moet je compromissen kunnen sluiten. Maar er zijn rode lijnen die je als liberaal niet overschrijdt."

Foto Belga

MEEST RECENT