Publieke druk op Groen neemt toe in Mechelen

Publieke druk op Groen neemt toe in Mechelen

Publieke druk op Groen neemt toe in Mechelen

Print
Mechelen - Bij de vorming van een nieuwe coalitie in Mechelen zijn alle ogen momenteel gericht op Groen. Niet iedereen van de achterban is er blij mee dat lijstduwer Kristof Calvo van de stadslijst instemt om eerst te onderhandelen met onder andere N-VA, en niet met sp.a. De ledenvergadering heeft die dinsdagavond goedgekeurd.

Dat de stadslijst Vld-Groen-m+ zondag de gemeenteraadsverkiezingen heeft gewonnen, is mee te wijten aan dat groene succes. Burgemeester Bart Somers en Kristof Calvo voeren vaag vandaag eerst gesprekken starten met N-VA en CD&V, maar dat maakt niet iedereen in de groene achterban onverdeeld gelukkig. Nogal wat militanten en kiezers vrezen dat een coalitie Groen met zijn zes zetels zal versmachten in een grote, in hoofdzaak rechtse meerderheid van 32 zetels tussen de stadslijst, N-VA en CD&V.

Erger: sommigen vrezen dat Groen zelfs volledig buiten spel wordt gezet als het nodig is. In een open brief die behoorlijk wat bijval kent, roept Jonas Salen die voor de stadslijst stemde de Groen-verkozenen zelfs openlijk op om gesprekken op te starten met sp.a.

'Unieke partij'

Tegelijk vraagt de achterban om persoonlijke vetes te laten rusten, en resoluut te gaan voor een progressieve meerderheid met sp.a van 24 zetels. Vrij snel kwam er op Facebook ook een reactie van Calvo, om de achterban te sussen: "Ik ben vandaag eigenlijk heel trots een Groen-politicus te zijn. Ons electoraat is zo geëngageerd en kritisch. Dat maakt Groen een unieke partij. Maar heb nog even geduld aub. Rust en sereniteit is belangrijk."

De ledenvergadering van Groen, het belangrijkste partijorgaan, kwam dinsdagavond samen. Die heeft aan de onderhandelaars groen licht gegeven om de verkennende, inhoudelijke gesprekken verder te zetten. In eerste instantie met CD&V en N-VA. "Het groenste verkiezingsresultaat ooit moet het groenste bestuursakkoord ooit opleveren", zegt Kristof Calvo.

'Sereen handelen'

De Mechelse coalitieonderhandelingen verlopen in moeilijke omstandigheden. Calvo: "Zaak is om nu rustig en sereen te handelen. Een hoffelijk gesprek tussen drie lijsten van democratische partijen kan nooit kwaad." Verder zal Groen Mechelen zich de komende dagen, net als de andere onderhandelaars, onthouden van elke commentaar. "Alleen op die manier is het mogelijk om te komen tot een werkbare meerderheid met een ambitieus inhoudelijk project en sluitende werkafspraken voor alle partners."

Lees ook:

Somers gaat voor coalitie met N-VA en CD&V
Somers wil coalitie met nationaal gewicht

SVH
Foto Dirk Vertommen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio