Turken en Marokkanen huwen minder met partner uit thuisland

Turken en Marokkanen huwen minder met partner uit thuisland

Turken en Marokkanen huwen minder met partner uit thuisland

Print
Turkse en Marokkaanse migranten trouwen steeds minder met een partner uit hun thuisland. Tussen 2001 en 2008 daalde het aantal migratiehuwelijken met ongeveer een derde, bericht De Standaard op basis van onderzoek aan de UGent.

Onderzoekers Pieter-Paul Verhaeghe, Koen Van der Bracht en Bart Van de Putte van de Gentse universiteit onderzochten bij het Rijksregister alle gegevens over huwelijken en samenwonen voor de periode 2001-2008. Daarbij richtten ze zich op iedereen van Marokkaanse en Turkse origine. De focus van hun onderzoek ligt vooral op Gent.

Zo blijkt dat in 2001 nog 71 procent van Turkse Gentenaars een partner in hun thuisland zocht, tegen 49 procent in 2008. Dat percentage daalt bij Marokkaanse Gentenaars van 61 naar 38 procent. Die dalende trend bestaat overigens niet alleen in Gent. "In de oude mijngemeenten in Limburg, bijvoorbeeld, ligt het percentage nog lager", zegt Verhaeghe.

Verhaeghe zegt dat de Turkse Gentenaars zich bewust zijn van de moeilijkheden bij migratiehuwelijken, zoals taalproblemen. Zij zoeken dan ook steeds meer naar een partner in België, die vaak wel nog van Turkse afkomst is. Daarnaast nemen gemengde huwelijken toe.

De onderzoekers menen dat de partnerkeuze te maken heeft met de sociaal-economische vooruitgang van Turkse migranten in Gent. Zij verhuizen vaker naar randgemeenten, maar daardoor dreigen wel de sociaal zwakkeren in de concentratiewijken achter te blijven, klinkt het.

MEEST RECENT