Van Peel: "Ik ben bezorgd voor de stad"

Van Peel: Ik ben bezorgd voor de stad

Van Peel: "Ik ben bezorgd voor de stad"

Print
Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) hoeft voorlopig nog niet mee te onderhandelen. “Maar ik maak me wel zorgen”, zegt hij, “want er is op dit moment veel vijandigheid tussen de N-VA en de Stadspartij.”

“Er zijn diepe wonden gemaakt”, verklaart Marc Van Peel zijn pessimisme. “Wij vinden dat we de voorbije tien jaar een goed parcours hebben afgelegd en dat we daarvoor niet zijn beloond. Zo gaat dat nu eenmaal in de politiek, maar er is toch nog een verschil tussen dat rationeel weten en het aan den lijve ondervinden.”

Van Peel is bezorgd. “Ik vraag me af waar we nu naartoe gaan met de stad. De voorbije tien jaar hadden we een team waarin het goed klikte, met een uitstekende leider. Er zal veel water door de zee moeten stromen voor we dat terugkrijgen, want er heerst nu veel achterdocht.”

“De manier waarop Bart De Wever zondagavond gestalte heeft gegeven aan zijn zege, met de opmars van zijn troepen naar het stadhuis, heeft ook veel wenkbrauwen doen fronsen. Een wereld van verschil met de serene manier waarop Patrick Janssens in 2006 op zijn overwinning heeft gereageerd.”

Toch acht Van Peel de onderhandelingen zeker niet kansloos. “Ideologisch zijn er volgens mij geen levensgrote meningsverschillen. Maar ik denk dat het vooral een persoonlijke kwestie wordt. De hamvraag is of de mensen aan de onderhandelingstafel elkaar weten te vinden.”

Van Peel heeft de voorbije dagen al overleg gepleegd met Patrick Janssens. Welke rol gaat de uittredende burgemeester volgens de havenschepen nog spelen? “In alle eerlijkheid: ik zie hem niet functioneren als schepen onder De Wever”, zegt hij. Dan, na even nadenken: “Maar ik heb in de politiek al veel zien gebeuren.”

Lex Moolenaar
Foto LUMA