N-VA trekt met jonge ploeg ten strijde

N-VA trekt met jonge ploeg ten strijde

N-VA trekt met jonge ploeg ten strijde

Print
Lieven Dehandschutter (N-VA) wordt de nieuwe burgemeester van Sint-Niklaas. Dat is duidelijk, maar de andere mandaten moeten nog worden verdeeld. Feit is dat slechts 3 van de 13 N-VA verkozenen in het verleden een mandaat hadden.

De Vlaams-nationalistische gedachte heeft sinds mensenheugenis voet aan wal in Sint-Niklaas. De Volksunie kende doorheen de loop der jaren fervente boegbeelden. Onder hen Nelly Maes, die van 1970 tot 2001 gemeenteraadslid was voor de VU, Maurits Coppieters en Roger Van Ranst. Hoewel Lieven Dehandschutter de eerste N-VA burgemeester van Sint-Niklaas is, past hij dus zeker wel in die politieke erfenis van de stad. De populariteit van de partij en diens lijsttrekker zorgde er zondag voor dat N-VA een zwaargewicht werd en steeg van 1 naar 13 zetels. Maar niet alle N-VA verkozenen beschikken over een grote dosis politieke ervaring. Slechts drie van hen hadden in het verleden een mandaat in Sint-Niklaas: Lieven Dehandschutter, Annemie Charlier en Peter Buysrogge.

"Maar dat neemt niet weg dat we over sterke kandidaten beschikken die elk vanuit hun eigen expertiseveld een meerwaarde zullen vormen in de gemeenteraad of het schepencollege", zegt Lieven Dehandschutter. Marijke Henne, tweede op de lijst, haalde zondag 944 voorkeursstemmen. "Zij heeft al een kleine tien jaar ervaring als medewerkster van de N-VA studiedienst. Veerle De Beule, vierde in rang, is al elf jaar actief in ons bestuur. Bij de vorige verkiezingen behaalde ze een goede score, maar raakte ze net niet verkozen."

Bart Merckx, huisarts, Maxime Callaert en Cansu Özen, allebei student en lid van jong N-VA, zijn het politieke bedrijf nog aan het verkennen. "Bart heeft zich pas recent in de actieve politiek geëngageerd, net als horecazaakvoerder Marcel Van Looy, maar allebei zijn ze sterk geëngageerd in het verenigingsleven waardoor het hen aan visie niet ontbreekt. Alle mandatarissen moeten daarbij cursussen volgen bij de Vereniging voor Steden en Gemeenten." Callaert en Özen kunnen dan weer de belangen van de jonge Sint-Niklazenaar verdedigen. "Ik was dan wel pas dertig jaar toen ik begon, deze jonge mensen zijn enorm gedreven en worden bijgestaan door een team met veel ervaring."

Ook Peter Buysrogge en Annemie Charlier zetten zich als een blok achter de verkozen groep. "We hebben een heel open bestuurswerking. Alle punten van de gemeenteraad worden nadien ter bespreking voorgelegd, net als de agenda van het schepencollege. Dat jong geweld is net de charme van onze partij, een frisse wind die ook echt voor verandering zal zorgen."

Sophie Pycke

Foto Stefaan Van Hul

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio