Sint-Joost-ten-Node krijgt eerste allochtone burgemeester van België

Sint-Joost-ten-Node krijgt eerste allochtone burgemeester van België

Sint-Joost-ten-Node krijgt eerste allochtone burgemeester van België

Print
Brussels staatssecretaris Emir Kir (PS) verlaat de regering en wordt burgemeester van Sint-Joost-ten-Node. Dat heeft Kir, die van Turkse afkomst is, dinsdag verklaard na afloop van een onderhoud met Brussels PS-voorzitter Rudy Vervoort en huidig burgemeester Jean Demannez.

Demannez stak na afloop van het onderhoud zijn verbittering over de gang van zaken niet onder stoelen of banken. Hij bestempelde Kir als "een leugenaar".

Volgens Demannez hield de staatssecretaris zich niet aan de afspraak dat hij burgemeester kon blijven en de functie later zou doorgeven aan Kir.

Voor Vervoort, die moest bemiddelen in het conflict tussen beide PS-politici, moest Kir in ieder geval een keuze maken tussen zijn mandaat als staatssecretaris en het burgemeesterschap.

Kir herhaalde dinsdag dat hij beschikte over een voordrachtsakte als burgemeester. Die is, met uitzondering van Demannez, ondertekend door alle leden van de lijst van de burgemeester en door de leden van cdH, die samen met de PS de Brusselse gemeente gaat besturen.

Kir wordt de eerste Belgische burgemeester van niet-Europese origine.

Belga
Archieffoto PhotoNews

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio