Somers wil coalitie met nationaal gewicht

Somers wil coalitie met nationaal gewicht

Somers wil coalitie met nationaal gewicht

Print
Mechelen - Mechels burgemeester Bart Somers wil met zijn stadslijst Vld-Groen-m+ een coalitie die weegt in Brussel. Dat is ook een van de redenen waarom hij CD&V vanaf vandaag betrekt bij de gesprekken voor de vorming van een nieuw stadsbestuur.
De geruchten over een voorakkoord tussen Vld, N-VA en CD&V doken pas na de verkiezingen voor het eerst op. De kopstukken van de partijen ontkennen het bestaan ervan nog altijd, maar in hun entourage wordt bevestigd dat er wel degelijk een is. De groenen wisten daar tot kort voor de verkiezingen blijkbaar niet van af. Tegelijk worden ze nu geconfronteerd met publieke druk van de achterban om toch met sp.a te praten. Zo kent een open brief van Mechelaar Jonas Salen heel wat bijval.

Een voortzetting van de paarse coalitie ligt zowel voor Somers als lijstduwer Kristof Calvo van de stadslijst moeilijk. Zeker nadat Marc Hendrickx (N-VA) beweerde dat eerste schepen Caroline Gennez (sp.a) hem het burgemeesterschap beloofde in ruil voor een verbond tegen de stadslijst, al ontkent die dat met klem. Gennez spreekt van opgezet spel.

Bovendien wil Somers N-VA en CD&V wat graag aan boord om Mechelse dossiers door te drukken. Vooral omdat zijn eigen partij, de Open Vld, zelf niet meer vertegenwoordigd is in de Vlaamse regering, en er geld van de hogere overheid nodig is voor de realisatie van enkele grote projecten. Bijvoorbeeld voor de vernieuwing van de Mechelse vesten, het volgende dossier dat na het stationsproject wordt opgestart.

Lees ook: Publieke druk op Groen neemt toe in Mechelen

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio