Dewinter geen kandidaat-voorzitter VB

Filip Dewinter heeft besloten om zich niet kandidaat te stellen voor de opvolging van uittredend VB-voorzitter Bruno Valkeniers. “Ik neem de verantwoordelijkheid voor onze pijnlijke nederlaag in Antwerpen”, zegt hij. Dewinter wil wel opnieuw zes jaar de Antwerpse fractie leiden.

ikerremans

“We hebben zondag twee derde van onze kiezers van 2006 verloren en zijn uitgekomen op 10,2%”, aldus Dewinter. “Na zo’n nederlaag past het om nederig en bescheiden te blijven.”

“Vooraf had ik de ambitie om me kandidaat te stellen voor het partijvoorzitterschap. Ik had verwacht dat we rond de 15% procent zouden scoren, op basis van de peilingen en van mijn buikgevoel. Maar het is dus anders uitgedraaid. Na dit resultaat zou het pretentieus zijn om ons Antwerpse verhaal naar de rest van Vlaanderen te exporteren. Als lijsttrekker neem ik mijn verantwoordelijkheid.”

Dewinter vindt niet dat hem iets te verwijten valt. “Het is niet zo dat we onvoldoende of slecht campagne hebben gevoerd. Dit is ook geen ideologische nederlaag: De Wever heeft geoogst wat wij hadden gezaaid. Wij hebben de voorbije decennia de socialistische kiezers naar het Vlaamsnationalisme geleid. En nu zit De Wever op ’t Schoon Verdiep en nodigt hij ons uit voor een gesprek op woensdag. Een alibi-gesprek, want hij heeft al gezegd dat hij toch niet met ons wil besturen. We zullen het dan maar hebben over voetbal of over de temperatuur van het water in de Schelde, zeker?”

“Ik vind het heel erg onverstandig van De Wever dat hij deze kans om de socialisten te verdrijven niet grijpt”, zegt Dewinter. “De voorbije dagen ben ik aangesproken door heel veel mensen die me vertelden dat ze ditmaal op de N-VA hebben gestemd, maar dat deze lage score van het VB niet hun bedoeling was geweest. Als De Wever niet met ons in zee wil gaan, laten al die kiezers hem de volgende keer weer vallen.”

Politiek dier

Dat Dewinter zich geen kandidaat stelt voor het voorzitterschap, betekent niet dat hij de politiek de rug toekeert. “Ik ben een politiek dier. Ik blijf mijn rol spelen als lid en ondervoorzitter van het Vlaams Parlement. Daarnaast ben ik kandidaat om ook de komende zes jaar de Antwerpse fractie in de gemeenteraad te leiden. In die rol zal ik De Wever zeker het vuur aan de schenen leggen. Zo kan het VB ook wegen.”

LM Foto LuMa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bruno Valkeniers