1/2

Afscheid van de man die Vlaanderen leerde goochelen

In het crematorium van Wilrijk vond dinsdag het afscheid plaats van Wilfried Vonck (83), beter bekend als Meester Wim Brando. Hij was de eerste televisiegoochelaar van Vlaanderen.

Wim Brando verwierf bekendheid als vaste goochelaar in de televisieshows van Nonkel Bob in de jaren vijftig. Hij goochelde ook met Bobbejaan Schoepen. Brando overleed op 8 oktober in zijn ouderlijk huis aan de Hemelstraat in Antwerpen.

Hij was een volstrekt origineel figuur en stierf zoals hij geleefd had. "Normaal was het altijd heel warm in zijn huis, rond de 27 graden", vertelt zijn zoon Benny. "Maar toen ik er vorige week maandag binnenkwam, voelde het huis koud aan. Vader had de verwarming en de muziek uitgezet en was op de grond gaan liggen, de armen gekruist over de borst, met een trui als kopkussen onder zijn hoofd. Hij lag voor zijn bed, zodat we hem gauw zouden zien. Zo heb ik hem gevonden, rustig ingeslapen."

Brando's broer Chris Vonck nam als eerste het woord tijdens de vrijzinnige afscheidsdienst. "De dagen ervoor was hij wat ziekjes. Hij wou niemand last berokkenen en was gelukkig dat hij 83 jaar was mogen worden. Tachtig worden vond hij al heel mooi, hij heeft er nog drie jaar bovenop gekregen." Op de kist lagen twee goochelhoeden, het toverstokje en het witte goochelpak van Wim Brando. Rondom de kist stonden kleurrijke paraplu's, die verwezen naar een van zijn bekendste goochelacts. "Hij ligt in zijn zwarte smoking en heeft zijn rood strikje aan", vertelden zijn drie kinderen Benny, Johan en Milenka, die vroeger nog de witte duiven en konijnen die hun vader uit zijn hoge hoed toverde, moesten verzorgen. "Vader is nooit van die wereld van de goochelacts en entertainment losgekomen. Hij leefde er nog in."

Luc Caals woonde de afscheidsdienst bij. "Wim Brando is jeugdsentiment voor mij. Tijdens zijn leven was hij al sterk met zijn dood bezig. Hij ging er op een heel natuurlijke manier mee om. Hij vroeg me of ik iets op zijn begrafenis wou komen doen. Ook Ruud De Ridder moest iets komen zeggen. Uiteindelijk heb ik er niets meer van gehoord, maar zijn laatste voorstelling en laatste applaus wou ik niet missen."

Kobe Van Herwegen, de vaste Ketnet-goochelaar, kocht nog materiaal over van Brando. "Samen met mijn vader heb ik hem urenlang geïnterviewd voor ons boek over de geschiedenis van de Vlaamse goochelkunst dat in 2014 uitkomt. Hij had echt unieke trucs. Zo wierp hij een lege vislijn in het publiek, en ineens bungelde er een levende vis aan. Met de opkomst van de illusionisten, is Meester Brando in de verdrukking gekomen. Dat vond hij erg. We gaan hem in ons boek uitgebreid eren."

Wim Brando was ook bevriend met Toon Hermans. Hij stond in de Ancienne Belgique en was laureaat bij Ontdek de Ster. Elke dag nam hij een foto van zichzelf. Hij mailde die naar familie en vrienden. Zo laat hij unieke fotodagboeken achter. Zijn fototoestelletje lag mee op kist. Ook zijn vrienden uit café Boer van Tienen, gaan hem missen.

Kristin Matthyssen
Foto's LUMA, Wim Hendrix
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio