Termont vergelijkt stijl De Wever met extreem-rechts

In een interview met VPRO in Nederland zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) dat de stijl van De Wever en de inhoud van zijn taal "veel trekjes heeft van uiterst rechts". Over bepaalde passages van de overwinningsspeech spreekt Termont over "een taal die ik in de jaren dertig hoorde en waar ik bang voor ben".

fvangarderen

Halverwege het twaalf minuten durende interview zegt Termont dat N-VA veel kiezers van Vlaams Belang afsnoepte. "Wat mij trouwens echt bang maakt, als ik de stijl zie van meneer De Wever, als ik de inhoud hoor van zijn taal en ook de woordenschat analyseer, dan stel ik toch wel vast dat het heel veel trekjes heeft van uiterst rechts", klinkt het.

"Koude rillingen"

Termont zegt dat hij "koude rillingen kreeg" toen hij De Wevers overwinningstoespraak op televisie zag. Die deed hem terugdenken "aan de leiders van Vlaams Belang".

Onder meer de uitspraak zondagavond dat Antwerpen de stad van iedereen is, "maar vanavond vooral van ons". Dat de Gentse lijsttrekker van N-VA gesproken zou hebben over een examen voor migranten en dat hij enkel migranten wil die een meerwaarde kunnen betekenen "is een taal die ik voor een paar maanden hoorde bij Vlaams Belang, bij uiterst-rechts", aldus de sp.a-burgemeester.

Geen collegialiteit

Termont zegt dat hij schrik heeft voor een maatschappij waar alleen een kans is voor de rijken en sterken en waar zwakkeren helemaal niet aan bod komen. "Men gaat regelrecht in tegen elke vorm van solidariteit die dit land kent sedert 1830. Elke vorm van collegialiteit verliest men. Hier gaat het wij wij wij, het is onze stad, het is ons Vlaanderen, enzovoort. Dit is een taal die ik ook in de jaren dertig heb gehoord en waar ik toch een beetje bang voor ben."

Belga

Foto: PN

MEER OVER Bart De Wever

Meest gelezen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio