Vlaams Belang vervroegt voorzittersverkiezingen

Vlaams Belang gaat de voorzittersverkiezingen vervroegen naar eind 2012. De partij wil "herbronnen en moderniseren". Normaal gezien zou er pas in maart 2013 een opvolger voor Bruno Valkeniers worden gezocht, maar door de tegenvallende verkiezingsresultaten wordt die verkiezing vervroegd. Valkeniers zal geen kandidaat zijn om zichzelf op volgen.

ikerremans

"Het Vlaams Belang begint vandaag aan de voorbereiding van de voor Vlaanderen bijzonder belangrijke verkiezingen van 2014", luidt het in een persbericht. "Om dat in goede banen te leiden, heeft het partijbestuur beslist de voorzittersverkiezingen, die normaal in maart volgend jaar plaatsvinden, te vervroegen naar eind dit jaar. Het partijbestuur is eensgezind van oordeel dat dit de start moet zijn van een herbronning en modernisering van de partij."

Nederlaag

"Het Vlaams Belang erkent ruiterlijk zijn nederlaag, waarvoor het hele partijbestuur de verantwoordelijkheid op zich neemt. Wij zijn ervan overtuigd dat de kiezer die van Vlaams Belang naar N-VA is gegaan, dat niet gedaan heeft omwille van zijn afkeer voor ons programma. Integendeel. Hij heeft in een aantal gevallen strategisch gekozen, en in een aantal andere gevallen omdat hij denkt dat de N-VA een deel van het Vlaams Belang-programma zal realiseren. Dat laatste zal nog moeten blijken."

"Het Vlaams Belang is niet dood, laat staan begraven. Het tegendeel is waar. De thema's die het Vlaams Belang aan de orde heeft gesteld, blijven meer dan ooit actueel. Het is het Vlaams Belang die die thema's bespreekbaar heeft gemaakt. Wij zijn de ijsbreker geweest die het dichtgevroren kanaal heeft opengebroken. Het is en blijft onze taak om ervoor te zorgen dat het kanaal niet opnieuw dichtvriest", aldus nog de partij.

Het Vlaams Belang dankt nogmaals alle kandidaten en militanten voor "de tomeloze inzet die zij in moeilijke omstandigheden, ook al werden zij in veel gevallen niet meer verkozen, aan de dag hebben gelegd".

Geen Valkeniers meer

De 57-jarige Bruno Valkeniers is sinds 2 maart 2008 voorzitter van het Vlaams Belang. Na Frank Vanhecke en stichter Karel Dillen was hij de derde voorzitter van de partij. Valkeniers liet maandag weten dat hij geen kandidaat zal zijn om zichzelf op te volgen aan het hoofd van Vlaams Belang. Partijboegbeeld Filip Dewinter wilde geen uitsluitsel geven of hij al dan niet zijn kandidatuur zal stellen voor de partijraad van zaterdag, waarop de procedure voor de voorzittersverkiezingen vastgelegd wordt.

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bruno Valkeniers