Transport spaceshuttle Endeavour zet Los Angeles op stelten

Vierhonderd bomen die omgekapt moesten worden, verkeerslichten die tijdelijk verwijderd werden, honderden opgetrommelde politieagenten... Zelfs in Los Angeles gaat het transport van de spaceshuttle Endeavour niet onopgemerkt voorbij. Het vorig jaar uit roulatie gehaalde ruimteveer is door de straten van de stad op weg naar zijn laatste rustplaats in een plaatselijk museum.

fvangarderen

Het Belgische bedrijf Sarens staat voor het vervoer van de Endeavour in. De draagstructuur die Sarens ontwikkeld heeft, telt 160 wielen en laat het ruimteveer toe zich doorheen LA te manoeuvreren.

25 missies

Endeavour werd eind september op de rug van een Boeing 747 naar de luchthaven van Los Angeles gevlogen. Vandaar vertrok vrijdag de 19 kilometer lange rit naar het California Science Center, waar Endeavour zaterdag om 21 uur (zondagochtend 6 uur Belgische tijd) verwacht wordt. Haalde het veer tijdens zijn 25 ruimtemissies soms snelheden van 28.000 km/u, dan verloopt zijn laatste reis een pak trager. Meer dan 3 kilometer wordt in een uur niet afgelegd.

De planning voor de laatste reis van de spaceshuttle begon ruim een jaar geleden. Om het 75 ton zware, 24 meter brede toestel door de stad te sturen, gingen elektriciteitsleidingen de hoogte in en verkeerslichten tegen de vlakte. Er moesten 400 bomen gekapt worden, maar het stadsbestuur beloofde in ruil duizend nieuwe boompjes aan te planten.

Belga

Foto: Reuters