Eurosceptici uiten ontgoocheling over Nobelprijs voor EU

De (overwegend Britse) eurosceptici reageren vrijdag vol ongeloof op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de EU. Ook de Poolse ex-president Lech Walesa, die in 1983 zelf de prijs won, is "ontgoocheld" omdat het geen activist is die de prijs in de wacht sleept.

ccardinaels

Dat de eurosceptici het niet eens zijn met het Nobelcomité mag niet verrassen. "Waarschijnlijk wordt deze prijs toegekend omwille van de vrede en eensgezindheid op de straten van Athene en Madrid", zegt Martin Callanan, voorzitter van de ECR-fractie in het Europees Parlement en een partijgenoot van de Conservatieve Britse premier Cameron. Door de EU de Nobelprijs voor de Vrede te geven, zegt hij, "wordt het uitstekende werk van de andere, verdiende winnaars ondermijnd".

"Europroject doet geweld toenemen"

Nigel Farage van de UK Independence Party brengt de prijs het Nobelcomité zelf in diskrediet. "Het volstaat rondom ons te kijken om het toenemende geweld en verdeeldheid te zien die veroorzaakt worden door het europroject". In 2010 schold Nigel Farage Herman Van Rompuy uit, door te zeggen dat de Belg "het charisma van een natte dweil" heeft.

Hij zit op dezelfde lijn als Marine Le Pen, de sterke vrouw van het Franse Front National. "De Europese Unie is vandaag de grootste factor van verdeeldheid en stijgende spanningen tussen de Europese staten", zegt ze.

Walesa

Ook Lech Walesa is niet tevreden met de toekenning van de Nobelprijs. Walesa raakte bekend als voorman van vakbond Solidarnosc en won in 1990 de eerste democratische presidentsverkiezingen in Polen. Hij was altijd een voorstander van de Poolse toetreding tot de EU - die in 2004 een feit werd - maar toch is hij nu "verrast en ontgoocheld".

"Zeker, de Europese Unie tracht Europa en de wereld op een vreedzame manier te veranderen, maar ze krijgt daar geld voor, terwijl activisten zich engageren alleen maar om een idee te verdedigen. Er is in de wereld veel persoonlijk engagement aanwezig", zegt Walesa.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio