Voetbalfederatie blijft behoedzaam over preventieve hartscreening

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) betuigt zijn diep medeleven aan de familie en de club van het zevenjarige voetballertje dat woensdag in Jette plots overleed op training.

drombouts

De vraag of er een preventief hartonderzoek moet komen bij jonge sporters blijft hierdoor actueel, maar de uitwerking blijkt zeer complex, stelt de Voetbalfederatie Vlaanderen (VFV) donderdag in een persbericht.

De Vlaamse overheid verplicht tot dusver geen hartscreening, omdat het niet zeker is dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. "Preventieve hartonderzoeken kunnen zowel valse negatieve als valse positieve resultaten hebben. Sommige risico's vallen nu eenmaal niet op te sporen", aldus de Vlaamse vleugel van de KBVB. "De drempel om gezond te sporten verhogen zou geen goed signaal zijn."

De Voetbalfederatie Vlaanderen sluit zich aan bij het protocol van de Vlaamse overheid voor een medisch geschiktheidsonderzoek dat er vanaf 2013 komt. Dat onderzoek verschilt volgens de risico's eigen aan de verschillende sporten.

Belga

MEER OVER Jette