Verkiezingskandidaten vinden tegelijkertijd zetelen in parlement en gemeenteraad geen probleem

In Vlaanderen vindt slechts een vierde van de kandidaten voor de verkiezingen dat een verkozene niét tegelijkertijd in de gemeenteraad én in het (Vlaams) Parlement mag zetelen. Dat blijkt uit een onderzoek van Transparency International, een organisatie die zich bezighoudt met de strijd tegen de corruptie.

fvranckx

Bij deze verkiezingen komen bijna alle ministers ook op in hun gemeente: premier Di Rupo is kandidaat-burgemeester van Bergen. Zoiets gebeurt in geen enkel Westers land. Men kan zich moeilijk inbeelden dat de Amerikaanse president Obama als president kandidaat is om burgemeester van Chicago te worden.

Maar in België doen ze het allemaal, hoewel de politici weten dat ze deze mandaten niet mogen cumuleren. Transparancy International onderzocht bij 800 Belgische kandidaten hun gevoel voor respect voor de wil van de kiezer.

Mag een gemeenteraadslid of burgemeester ook in het (Vlaams) Parlement zetelen? In Brussel is bijna de helft van de kandidaten voor een verbod om beide functies te cumuleren, in Vlaanderen slechts een vierde. Vooral N-VA (46%) en Open Vld (40%) zijn uitdrukkelijk tegen beperking van deze cumuls.

Inkomsten

Moeten de verkozenen hun mandaten en in hun inkomsten aangeven? 48% van de kandidaten vindt dat dit moet gelden voor publieke én private inkomsten. Vooral Open Vld, MR en N-VA zijn tegen een aangifteplicht voor private inkomsten.

Momenteel doen bijna alle ministers mee aan de verkiezingen, maar ze mogen uiteindelijk niet zetelen. Moet dit niet beperkt worden?

Negen op de tien kandidaten vindt dat de regeling moet veranderen, 39% meent dat men moet gaan zetelen in het laatste mandaat waarvoor men verkozen wordt en 48% wil dat de kandidaat op voorhand duidelijk maakt waar hij gaat zetelen. Opmerkelijk is dat vier op de tien N-VA-kandidaten en twee op de tien PS-kandidaten gene enkele beperking willen.

Moet de burgemeester rechtstreeks worden verkozen? De meederheid van de kandidaten van MR (negen op de tien), Ecolo (acht op de tien) en Open Vld (zeven op de tien) willen dat. Maar meer dan de helft van PS, N-VA- en sp.a-kandidaten zijn tegen.

JDW Archieffoto PhotoNews

Vastgoed

Jobs in de regio